Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomik düzen ve istikrarı hedef aldıkları gerekçesiyle en az 38 kişiye hapis istemi

Geçen ağustos ayında Türk Lirası’ndaki (TL) ani değer kaybının Türk bankaları üzerindeki etkisi hakkında bir haber hazırlayan iki Bloomberg muhabiri aleyhine, 2 ila 5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldığı duyuruldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) şikayeti üzerine hazırlanan iddianamede, “Muhabirler Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın yaptıkları haberle Türkiye ekonomisinin istikrarını zayıflatmaya çalışması” sözkonusu davaya gerekçe olarak gösterildi.

İddianameye konu olan haberle ilgili sosyal medya hesaplarından yorum yapan ya da Türkiye’deki bankaları ve ekonomiyi eleştiren paylaşımlarda bulunan en az 36 kişi hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu söyleyen Bloomberg, davanın ilk duruşmasının 20 Eylül’de İstanbul’da görüleceğini bildirdi.

Soruşturma açılan kişilerin sayısı ile ilgili henüz bir netlik bulunmuyor. Basında çıkan haberlerde sayı 50 olarak görülüyor.

Sosyal medya paylaşımları soruşturma kapsamında

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yazısında sözkonusu kişilerin, “devletin ekonomik düzen ve istikrarını hedef” aldıkları öne sürülüyor ve soruşturmanın BDDK tarafından iletilen talep üzerine başladığı belirtiliyor. Savcılık yazısında, BDDK’nın 10 Ağustos 2018 tarihli haberde imzası olan muhabirler Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç için suç duyurusunda bulunduğu, soruşturmanın sosyal medya paylaşımları çerçevesine genişletildiği ifade ediliyor.

Aralarında iktisatçı yazar Mustafa Sönmez’in de olduğu isimlere yönelik genişletilen soruşturma için savcılık yazısında şu ifadeler yer alıyor: “Yürütülen soruşturmada, haber siteleri dışında gerçek kişiler tarafından oluşturulan sosyal medya hesapları üzerinden aynı amaca hizmet eder nitelikte saldırılarda bulunulduğunun belirlendiği tespit edildi.”

Bloomberg’ten kınama ve muhabirlerine destek

Suçlamaları kınayan ve muhabirlerine destek veren Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait, “Haber değeri taşıyan olaylar hakkında adil ve doğru haberler yapan iki muhabirimize yönelik suçlamaları kınıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Dövizi tırmandırmaya çalışanlar bunun bedelini çok ağır ödeyecekler” demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 31 Mart seçimleri öncesinde Cumhur İttifakı’nın İstanbul Yenikapı’daki mitinginde yaptığı konuşmada “Dövizi tırmandırmaya çalışıyorlar” diyerek, “Bu tür provokatif eylemlerin içerisine giriyorsanız bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.