Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

16 yaşında cezaevine giren Serhat Tuğan, 28 yıl sonra tahliye oldu

1991 yılında 16 yaşındayken Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “PKK üyeliği ve örgüt adına silahlı eylem düzenlemek” suçlamasıyla Hakkâri’de tutuklanan Serhat Tuğan, 28 yıl sonra tahliye oldu.

1991 yılında tutuklanan Serhat Tuğan, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. Tuğan, ailesi ve yakınlarıyla cezaevinin kapısında buluştu. 28 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Tuğan, “28 yıldır toprağa ayak basmamıştım. En çok toprağa çıplak ayakla basmayı özlemiştim. Şu an çıplak ayakla toprağın üzerinde gezmek istiyorum” dedi.

İki korucunun öldürüldüğü bir saldırıyı düzenlemekle suçlanan Serhat Tuğan’a 1991 yılında “ülke topraklarından bir kısmını devlet hâkimiyetinden ayırmaya matuf silahlı eylemde bulunmak” suçundan idam cezası istemiyle dava açılmıştı. Tuğan’a DGM tarafından 1992’de “silahlı örgüt üyeliği” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yargıtay tarafından bu karar 1994 yılında kararı bozuldu ve Tuğan’a idam cezası verildi ancak yaşı küçük olduğu için cezası müebbet hapse çevrildi.

Yeniden yargılama talebi, bakanlık kararına rağmen reddedilmişti

Serhat Tuğan’ın avukatı ve kardeşi Rojbin Tuğan, 2008 yılında yargılamanın yenilenmesini talep etti. Başvurusunda, Tuğan’ın hiçbir silahlı eyleme katılmadığı, bu nedenle örgüt üyeliği suçundan ceza verilmesi gerektiğini ifade etti. Talep reddedildi.

2015’te yapılan başvuru üzerine Adalet Bakanlığı’nın yaptığı incelemede, Tuğan’ın silahlı eyleme katıldığını iddia eden tanıklar, o tarihte baskı altında ifade verdiklerini söyledi. Bir tanık, iki köy korucusunun öldürülmesinden Tuğan’ın sorumlu olmadığını anlattı.

Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine ilişkin kararını bozdu. Fakat mahkeme, bakanlığın kararını dikkate almadı ve yeniden yargılama talebini tekrar reddetti. Adalet Bakanlığı, 29 Temmuz 2016’da ikinci kez yeniden yargılama yapılmasına dair karar verdi ve dosya görüşülmeye başlandı.

Serhat Tuğan’ın kardeşi Rojbin Tuğan, annesine ağabeyinin tahliye olduğunu söylediği anın videosunu Twitter hesabında paylaşmıştı:

Kaynak: BBC Türkçe, Gazete Duvar

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.