Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da göçmen adayın aşırı sağcı rakibine karşı şaşırtan yerel seçim zaferi

Almanya’nın doğusunda küçük bir kentteki yerel seçimlerde 51 yaşındaki Romanyalı göçmen, sağ popülist Almanya İçin Alternatif Partisi üyesi (AfD) aşırı sağcı rakibini yenerek belediye başkanlığını kazandı.

1990’larda Romanya’dan Almanya’ya gelen klasik müzik sanatçısı Octavian Ursu, Başbakan Angela Merkel’in partisi merkez sağ Hıristiyan Demokratlar’dan (CDU) aday olarak yüzde 55,1 oy oranıyla seçimleri kazandı. Rakibi eski polis ve aşırı sağcı AfD adayı Sebastian Wippel’in oyları ise yüzde 44,9’da kaldı.

Seçimler öncesi oyuncular, yönetmenler ve Görlitz kentinde film çekenler Wippel’e karşı Ursu’ya oy verme çağrısında bulunmuştu. Sanatçıların kaleme aldığı dilekçe, seçmenleri “öfke ve düşmanlığa karşı boyun eğmemeye” davet ediyordu. AfD’nin kınadığı dilekçeye imza atanlar arasında İngiliz yönetmen Stephen Daldry, oyuncu Daniel Bruehl ve yazar Bernhard Schlink gibi isimler bulunuyor.

Görlitz kasabasının tarihi merkezi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanan Görlitz, Neisse nehri kıyısındaki şehir merkezi ile çok sayıda turisti kendine çekiyor. Görlitz çok sayıda dizi, film ve prodüksiyona ev sahipliği yapan bir kent olarak da biliniyor.

CDU’lu Ursu’nun bu zaferi Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hayal kırıklığına uğrayan Başbakan Merkel için bir soluklanma olarak yorumlanıyor. Ayrıca aşırı sağın ve göçmen karşıtlığının zirve yaptığı Almanya’nın doğu bölgelerinden birinde göçmen bir adayın seçimi kazanması, göçmen karşıtlığıyla mücadelede önemli görülüyor.

Öte yandan seçimi kaybeden Wippel, “İnsanlar Ursu’ya değil AfD adayına, bana karşı oy verdiler” diye konuştu. Ursu ise zaferin Görlitz sakinlerinin kasabayı yabancılara açık tutmak arzusunda olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.