Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Esrar 25 yaşından küçüklerde kalıcı beyin hasarına sebep oluyor

Kenneth L. Davis ve Mary Jeanne Kreek adlı iki doktorun New York Times’ta kaleme aldığı yazıya göre, 25 yaş öncesi esrar kullanımı gençlerde zihinsel işlevleri, hafızayı, dikkat süresini ve konsantrasyonu zayıflatıyor. Yazıda sonuçları anlatılan bir araştırmada; çocukluktan 38 yaşına kadar gözlemlenen denekler arasında her hafta esrar kullananların IQ’sunun düştüğü ortaya koyuldu.

Yazarlar esrar kullanımın gençler üzerindeki zararlı etkilerine dikkati çekerek 21 yaşından büyük kişilere esrar satılmasını yasallaştırmayı düşünen New York ve New Jersey eyaletleri yönetimlerine bu düşünceden vazgeçme çağrısında bulundu.

Reşit olmak kurtarmıyor

Gençlerin beyinlerinin -özellikle de karar alma, muhakeme ve dürtüselliği kontrol eden alın korteksinin- uyuşturucuya karşı bu kadar savunmasız olmasının arkasında yatan ise beyin gelişiminin 25 yaşında kadar devam etmesi.

Ayrıca araştırmacılar artık esrarın beyin üzerine etkileri hakkında daha fazla bilgiye sahip. Esrarın keyif verme ve gevşeme gibi etkilerinden sorumlu olan THC maddesi, nöronlar arasında bilgi alışverişine müdahale ediyor. Gençlerde düzenli olarak THC’ye maruz kalmak öğrenme, dikkat ve duygusal tepkilerle ilgili nöral yolları kalıcı olarak olumsuz etkiliyor. Bazı gençlerde ise uzun dönem bağımlılık gözlemleniyor.

Esrar eskisinden daha tehlikeli

Yine yazarlara göre, esrarın günümüz gençlerine yönelik yarattığı tehlike 20-30 yıl öncekinden çok daha büyük, çünkü şimdi yetiştirilen esrar çok daha ağır. 1990’ların başında ele geçirilen esrarda ortalama THC oranı yüzde 3,7’ydi. Fakat ABD’nin Colorado eyaletinde yasal olarak satışa sunulan esrarın ortalama THC değeri ise çok daha fazla: Yüzde 18,7.

Yazarlar, yasal olmalarına rağmen alkol ve sigaranın topluma ve insan sağlığına ciddi zarar verdiğini hatırlatarak esrar tüketiminin eskisinden daha kabul edilebilir olmasının esrarın zararsız olduğu anlamına gelmediğini hatırlatıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.