Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş: “Binali Yıldırım ile ikimizin aynı sanık sandalyesine oturması lazım”

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’a yanıt verdi. Demirtaş, “Hakkımdaki suçlamalar gerçekten suçsa Binali Bey ile ikimizin aynı sanık sandalyesine oturması lazım. Senin geçen hafta oy uğruna Diyarbakır’da söylediğin ‘Kürdistan’ı ben yedi yıl önce Bingöl’de söylediğim için bugün yargılanıyorum” dedi.

Dün ilk duruşması yapılan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya bugün de devam edildi. Duruşmaya SEGBİS aracılığıyla bağlanan Demirtaş, bugün Binali Yıldırım’ı eleştirirken “O dönemde cemaat bizi sevmiyordu. Ama kimi seviyordu? Mesela Binali Yıldırım’ı çok seviyordu. Hakkımda iftira atan Binali Yıldırım’ı. Benim, ‘Masum insanların ölümüne sebebiyet vermekten tutuklu’ olduğumu söyleyecek kadar şirazesinden çıkmış olan Binali Yıldırım’ı. Yargı süreci devam eden biri hakkında kameraların karşısına geçip iftira atan siyasetçileri çok seviyordu cemaat” dedi.

“Binali Yıldırım ile ikimizin aynı sanık sandalyesine oturması lazım”

“Kürdistan” tartışmalarına da değinen Demirtaş, şunları kaydetti: “Hakkımdaki suçlamalar gerçekten suçsa Binali Bey ile ikimizin aynı sanık sandalyesine oturması lazım. Senin geçen hafta oy uğruna Diyarbakır’da söylediğin ‘Kürdistan’ı ben yedi yıl önce Bingöl’de söylediğim için bugün yargılanıyorum. Hukuktan anlamak sadece kanun bilmek değildir. Hukukun ruhunu, felsefesini bilmek önemli. Savcı bunlardan da bihaber. Beni suçlayacaksa en azından dolu dolu bir fezleke hazırlar. ‘Kürdistan’ dediğimde nasıl oluyor da terör propagandası yapmış oluyorum? Tayyip Erdoğan dedi diye değil, Binali Yıldırım dedi diye değil, Mustafa Kemal Atatürk dedi diye değil, Sultan Abdülmecid dedi diye değil, Selçuklu Sultanı Kürdistan eyaleti ilan ettiği için değil; Kürdistan, tarihi bir gerçeklik olarak var olduğu için var. Kürdistan demenin neresi terör propagandası? Bu nasıl bir hakaret, bu nasıl bir aymazlık. Farkında değiller herhalde, hakaret ettiklerinin.”

Bir noktayı özellikle vurgulamak istediğini belirten Demirtaş, bazı kesimlerin kendisinden rahatsız olmasının sebebini ise şöyle açıkladı: “Türkiye kamuoyunun, altını çizerek belirtiyorum, kamuoyunun bunun bilmesini istiyorum. Bugün bile AKP’nin bazı kesimlerinin benden rahatsız olmalarının nedeni, cemaate yönelik yıllardır sürdürdüğüm eleştirilerdir.”

“O belge bomboş”

Demirtaş dünkü duruşmada ise “Eminim Mursi’yi içeri atan darbeciler, yargılayan hâkimler, o ve arkadaşları içerideyken onları medyada linç edenler Mısır halkı için çok iyi şeyler yaptıklarını düşünüyorlardı” diyerek bugün de benzer bir uygulamanın Türkiye’de olduğunu savunmuştu.

Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni de eleştiren Demirtaş, “Yargı üzerinde baskı olmaması gerektiğini söyleyen yürütmenin başı, Saray’a topladığı hâkimlere bunu, yürütmenin başı sıfatıyla söylüyor. Bu bile başlı başına, o belgenin içeriğinin ruhen boş olduğunu gösteriyor” dedi.

“Savcı FETÖ’den tutuklandı”

Demirtaş kendisi hakkındaki davayı ise şöyle eleştirdi: “Soruşturmayı yapan, fezleke hazırlayıp TBMM’ye gönderen cumhuriyet savcısı, daha doğrusu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekili Ramazan Alptekin, 15 Temmuz sonrası FETÖ üyeliği iddiası ile tutuklanmıştır. Ben suçlu mu suçsuz mu bilemem, umarım adil bir yargılamaya tabi tutulur. Ama o bizimle ilgili soruşturmaları yürütürken adil değildi. Bunu biliyorum. Kendisi de görev yaptığı dönemler adaletli davranmadı, düzenlemiş olduğu bu fezleke de bunlardan bir tanesi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.