Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

14 yıl sonra Kuzey Kore’yi ziyaret eden ilk Çin lideri Xi Jinping bugün Pyongyang’da

Xi Jinping, 14 yıl sonra Kuzey Kore’yi ziyaret eden ilk Çin lideri olarak bugün iki günlük resmi ziyaret için Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeden önce, Kuzey Kore lideri Kim Yong-un ile bir araya gelecek. Bu ziyaretle Çin lideri iki tarafın da Trump ile mücadeleleri üzerinden, sorunlu da olsa Çin-Kuzey Kore ittifakını yeniden başlatmayı amaçlıyor.

Kuzey Kore’nin nükleer enerji üretme çalışmaları ve sonrasında ABD’nin yaptırımlarının Çin tarafından desteklenmesi, iki ülke arasındaki Soğuk Savaş dönemi ittifakının kötüleşmesine yol açmıştı. Çin, Kuzey Kore’nin nükleer programına karşı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararlarını da desteklemişti.

2018 yılının Mart ayından beri Kim Yong-un Çin’e dört ziyaret yaptı. 28-29 Haziran’da da Japonya’nın Osaka şehrinde G-20 Zirvesi yapılacak. Zirvede Trump ile Kim Yong-un’un da görüşeceği haberleri geliyor.

Xi Jinping’e iki günlük resmi ziyaretinde eşi Peng Liyuan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve diğer resmi görevliler de eşlik ediyor.

Çin lideri, Kore Savaşı sırasında Kuzey Kore’yi yenilgiden kurtaran Çinli askerlere ithafen yapılan Pyongyang Dostluk Kulesi’ne de saygı ziyaretinde bulunacak.

The Guardian’da yer alan habere göre, Xi Jinping’in ziyareti sebebiyle Kuzey Kore’nin başkentinde yollar boyunca ve bazı önemli noktalara Kuzey Kore bayrakları ve sembolleri ile birlikte Çin bayrakları asıldı.

Analistlerin beklentisi Xi Jinping’in Çin ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin 70. yıldönümüne denk getirilen resmi ziyareti Pekin’in bölgedeki etkisini göstermek için kullanması.

Kyungnam Üniversitesi Kuzey Kore çalışmalarında Prof. Lim Eul-chul, “Kuzey Kore için bu ziyaret ABD karşısında Çin’in Kuzey Kore’nin arkasında olduğunu gösteriyor ve ABD’ye Kuzey Kore’ye yönelik uyguladığı baskıyı azaltması gerektiği mesajını veriyor” dedi.

İki lider arasındaki görüşmelerde ekonomik ilişkiler ve yardım konusunun ele alınması bekleniyor. Ziyaretten sonra Çin’in ağır kuraklık yaşayan Kuzey Kore’ye yüzbinlerce ton pirinç yollayabileceği belirtiliyor.

Xi Jinping’in “büyük planı” Doğu Asya’da kalıcı istikrarın sağlanmasına yönelik. Bu planda da Pekin, aktif bir rol oynayarak Kuzey Kore’nin nükleer silah üretmesini durdurmak için yapılan görüşmelerde iletişimin güçlendirilmesi, Kuzey Kore ile ilgili tarafların koordinasyonunun sağlanmasını amaçlıyor.

Kore İşçi Partisi’nin resmi gazetesi olan Rodong Sinmun’a göre Xi Jinping’in gündeminde, Çin’in Kuzey Kore ile ABD arasında denükleerizasyon sürecinde köprü olması önerisinin olduğu yorumu yapılıyor.

Gözlemcilerin beklentisi, Xi Jinping’in Kuzey Kore’nin ABD’den Pyongyang’ın nükleer programının kısıtlanmasının her adımında yaptırımların hafifletilmesi talebini desteklemesi.

Bununla birlikte Pekin merkezli düşünce kuruluşu Carnegie Tsinghua’nın Kuzey Kore uzmanı Zhao Tong, iki liderin görüşmeleri esnasında nükleersizleştirme konusunda önemli bir tartışma olacağını düşünmediğini çünkü Kuzey Kore ile Çin arasında yeterince karşılıklı güven olmadığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.