Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran: “Hava sahamıza giren ABD İHA’sı düşürdük” – ABD: “İHA’mız uluslararası sahada düştü”

ABD-İran geriliminin sıcak çatışmaya dönüşme olasılığının tırmandığı bir sırada, İran, Hürmüz Boğazı yakınlarında hava sahasına giren bir Amerikan İnsansız Hava Aracı’nı (İHA) düşürdüğünü duyurdu. İran resmi haber ajansının İran Devrim Muhafızları’na dayanarak verdiği haberde, RQ-4 Global Hawk (Küresel Şahin) modeli İHA’nın perşembe sabahının ilk saatlerinde düşürüldüğü bildirildi. Haberi bölgedeki ABD donanması da doğruladı ama yapılan açıklamada aracın uluslararası hava sahasında vurulduğu iddia edildi.

RQ-4 Global Hawk tipi insansız hava araçları, her hava koşulunda 30 saatten fazla havada kalarak, büyük bölgelerin gerçek zamanlı ve büyük çözünürlükte fotoğraflarını çekebiliyor.

ABD, Umman Körfezi’nde petrol taşıyan iki tankere geçen hafta düzenlenen saldırıların arkasında İran Devrim Muhafızları’nın bulunduğu iddiasıyla son bir haftada İran’a yönelik baskıları artırmış durumda. İran ise saldırılarla ilişkisinin olmadığını ileri sürüyor. İddiayı yalanlayan İran hafta başında, 2015 yılında imzalanan uluslararası nükleer anlaşmanın zenginleştirilmiş uranyum üretimi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyeceğini açıklamıştı.

Hürmüz Boğazı, Ortadoğu’daki petrol üreticisi ülkelerin Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve ötesine ikmal yaptıkları kritik bir güzergâh.

Umman Körfezi’ndeki tanker saldırılarının ardından, ABD, Ortadoğu’ya 1000 asker daha takviye gönderirken, İsrail F-35 savaş uçaklarının da ilk kez kullanıldığı ‘’son yılların en büyüğü’’ olarak nitelenen ve dün tamamladığı bir askeri tatbikatla gövde gösterisi yapmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.