Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Ortadoğu ekonomik barış planına aile boyu reklam kampanyası

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” olacağını iddia ettiği Filistinlilere ekonomik yardım yaparak İsrail’i Arap halklarıyla barıştırmayı hedefleyen Ortadoğu planının birinci kısmının ayrıntılarını paylaştı.

Trump’ın damadı Jared Kushner’in özel danışman sıfatıyla üzerinde çalıştığı ve “Refah için Barış” adı verilen plan, salı günü Bahreyn’de düzenlenecek çalıştayda Arap ülkelerinin temsilcilerine anlatılacak. Planın uygulanabilmesi için davet edilen ülkelerin maddi kaynak yaratması şart.

Trump’ın kızı ve Jared Kushner’in eşi Ivanka Trump, planı Twitter’dan paylaşanlar arasında yer aldı. Ivanka Trump paylaşımını Beyaz Saray’ın planla ilgili metninde yer alan şu ifadelerle birlikte yaptı: “Refah için Barış, Filistin halkı için bugüne dek gösterilmiş en iddialı çaba. Batı Şeria ve Gazze’yi dönüştürecek ve Filistin tarihinde –güçlük ve kayıplarla değil, özgürlük ve haysiyet ile tanımlanacak- yeni bir sayfa açacak.”

Plan ile Filistin ve komşu ülkeleri (Mısır, Lübnan ve Ürdün) kapsayan 50 milyar dolarlık bir yatırım fonu oluşturulması ve bu fon ile Batı Şeria ve Gazze’nin “bölgesel ve küresel pazarlara” açılmasını sağlayacak bir Filistin ekonomisi yaratılması öngörülüyor. Planın mimarlarından Kushner, Reuters’a verdiği mülakatta, 10 yıllık bir planlama ile hayata geçirileceğini söylediği planın “doğru” uygulanması halinde yoksuzluk ve işsizlik rakamlarında kayda değer düşüşler yaşanacağını savundu.  

Planda, ülkedeki ekonomi ve altyapı çalışmalarını geliştirmek kapsamında Batı Şeria ile Gazze’yi birbirine bağlayan 5 milyar dolarlık ulaşım koridorunun inşa edilmesi gibi “öneriler” var. Bununla beraber, plan Filistin’in devlet olarak tanınacağına, Filistinli mültecilerin topraklarına geri dönüş hakkı verileceğine, işgal altındaki topraklarda inşa edilmiş Yahudi yerleşimlerinin kaldırılacağına ya Filistin halkının başkent olarak gördüğü Doğu Kudüs’e dair hiçbir vaat/atıf içermiyor. Kushner daha önce, planın siyasi ayağını ileriki bir tarihte –muhtemelen 17 Eylül’de yapılacak İsrail seçimlerinden sonra- açıklayacaklarını duyurmuştu.

Aşravi: Önce Gazze ablukasını kaldırın

Filistin yönetimi planı “sus payı” olarak tanımlarken, davetli ülkelere Bahreyn’de yapılacak toplantıyı boykot etmeleri çağrısı yapmıştı. Filistin Kurtuluş Örgütü’nden (FKÖ) Dr. Hanan Aşravi, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Filistinlilerin çoğunun plana dair duygu ve düşüncelerini seslendirmiş oldu. Aşravi şu açıklamayı yaptı: “Önce Gazze ablukasını kaldırın, ülkemizin, kaynaklarımız ve fonlarımızın İsrail tarafından çalınmasını durdurun, bize hareket serbestimizi ve sınırlarımız, hava sahamız, sularımız üzerindeki kontrol hakkını verin. Sonra özgür ve egemen bir halk olarak canlı, müreffeh bir ekonomi inşa edişimizi görün.

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi ise “Trump’ın Barış Planı’ndaki bir milyar dolarlık soru” başlığıyla, Filistinlilere vaat edilen 50 milyar doların nasıl sağlanacağını sorguluyor. Amir Tibon imzalı yazıda, Trump yönetiminin daha önce Filistinlilere bazıları planda da yer alan ekonomik yardımları kestiği hatırlatılıyor ve planının maliyetinin –İsrail’e de değil- diğer Arap ülkelerince karşılanmasının istendiğinin altı çiziliyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.