Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-İsrail-Rusya ulusal güvenlik danışmanları Kudüs’te buluşuyor

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat bugün Kudüs’te, İran’ın Suriye’deki nüfuzu ve Suriye’nin geleceği başta olmak üzere bölgesel güvenliğe dair konular gündemiyle buluşuyor. Üç ülke arasında bu düzeyde bir toplantı ilk defa gerçekleşiyor.

Toplantının ajandasında “İran’ın Suriye’deki konumunu askeri olarak sağlamlaştırma çabası” ve ABD-İran yönetimleri arasındaki yaptırımlar süreçlerinde de görünen yükselen tansiyon yer alıyor.

Dün üçlü zirve öncesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Patruşev, Netanyahu’nun Kudüs’teki ofisinde görüştü. Netanyahu görüşme sonrasında İsrail’in Suriye’de İran’a karşı takınacağı tavır ile ilgili kritik açıklamalar yaptı.

Netanyahu: “İran’ın nükleer programını engellemek için her şeyi yaparız”

Kudüs’teki ofisinde Rusya Ulusal Güvenlik Danışmanı Nikolay Patruşev ile yaptığı görüşmede Netanyahu, “Ben eminim ki Rusya, İran rejiminin bizi ortadan kaldırma amacının ve her gün amacına ulaşmaya çalışmasının bizim için ne anlama geldiğini anlar” dedi. Netanyahu ayrıca, İran’ın İsrail sınırına yerleşmesinin kabul edilemez olduğunu ve İran’ın nükleer programını devam ettirmesi ve geliştirmesini engellemek için her şeyi yapacaklarını belirtti.

Netanyahu ayrıca, Rusya ve İsrail arasındaki güvenlik işbirliğinin bölgede güvenlik ve istikrar için önemli bir katkı olduğunu ve bölgedeki durumu derinden değiştirdiğini söyledi.

Patruşev, İsrail’in güvenliğinin sağlanmasına özellikle dikkat edecekleri sözünü verdi

Rusya’nın, İran’ın Suriye’deki nüfuzunu azaltma taahhüdü karşılığında üçlü zirvenin diğer taraflarından beklediği Suriye’nin yeniden inşası, ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Esad rejiminin meşruiyetinin tanınması.

Patruşev, İsrail’de iki milyondan biraz daha az sayıda Rus vatandaşının yaşadığını ve Birleşmiş Milletler de olmak üzere farklı kanallardan İsrail’in Rusya’yı desteklediğini söyledi.

Patruşev’in amacı, İsrail ile İran arasındaki mücadelede iki tarafla ilişkilerini de bozmadan bir yol tarif etmek. Bu sebeple Patruşev, üçlü zirvede İran’ın da hassasiyetlerini gözetecekleri mesajını vermişti.

Patruşev pazartesi günü Netanyahu ile yaptığı toplantı sonrasında bugün gerçekleştirilen üçlü zirvenin gündemine dair de konuştu. Patruşev bölgesel konularda, özellikle de Suriye üzerinde durulacağını ve The Times of Israel’de yer alan haberde belirtildiği üzere, İsrail’in güvenlik kaygılarına özel önem verileceğini belirtti.

Netanyahu pazartesi erken saatlerde gerçekleşen kabine toplantısında bugün yapılan üçlü zirvenin önemine vurgu yaptı ve “Zirvenin burada (Kudüs’te) yapılması şu anda dünya milletleri içerisinde İsrail’in özel konumunun kanıtıdır” dedi.

Haziran ayı başında üst düzey bir ABD yetkilisi, bugün gerçekleşen üçlü zirvede ABD’nin Rusya’ya İran’ın Suriye’den çekilmesi gerektiğini anlatacağını ve İran’ın bölgedeki nüfuzuyla nasıl mücadele edileceğine dair Rusya’nın önerilerini soracağını belirtmişti.

Geçen yıl temmuz ayında ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan Helsinki Zirvesi’nde “İsrail’in güvenliğinin sağlanması önceliği” hususunda mutabakata varılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.