Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bahreyn’de Filistin Çalıştayı: “ABD’nin ekonomik planı gerçeklerden tamamen kopuk bir fantezi”

İsrail ile Filistin arasında barış sağlamak için Filistinliler’e ekonomik yardım yapılmasını öngören Amerikan planı bugün Bahreyn’de projeyi finanse etmesi istenen ülkelerin temsilcilerine anlatılacak.

Filistinliler toplantıyı boykot ediyor. İki temel nedenleri var: İlki, planın Filistinliler’e hakları yerine para vaat etmesi. İkincisi de, İsrail’e ve Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun politikalarına koşulsuz destek veren ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin taraflar arasında adil bir arabulucu olamayacağı görüşü.

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Şatiye, “Bahreyn’deki ekonomik çalıştayın gerçek bir saçmalık olacağına kanaat getirdik. Davetlilerden 50 milyar dolar toplamak dışında varacağı bir yer yok” diyor.

ABD-Filistin ilişkilerinin tarihiyle ilgili kitapları bulunan Filistin asıllı Amerikalı akademisyen Khaled Elginy ise daha açık sözlü: “Dünyanın İsrail işgali altında bulunmayan herhangi bir yeri için yapılması arzulanan ekonomik projeler listesinden başka bir şey değil. Gerçeklerden tamamen kopuk bir fantezi.

Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in hamiliğini üstlendiği “Refah için Barış” isimli plan; Batı Şeria, Gazze, Mısır ve Ürdün gibi komşu Arap ülkelerine 50 milyar dolar yatırım yapılmasını öngörüyor. İçerdiği projelerden biri Batı Şeria ve Gazze arasında 5 milyar dolarlık bir ulaşım koridoru açılması. Trump yönetimi, planın Filistin’in gayrisafi milli hasılasını iki katına çıkaracağını, işsizlik oranını tek haneli rakama indireceğini ve yoksulluk oranını da yarı yarıya azaltacağını ileri sürüyor ve içinde yer alan projelerin uygulanabilmesi için Arap ülkeleri ile iş dünyası temsilcilerinden kaynak arıyor. Planda, Filistinliler’in İsrail’in işgali ve buna bağlı politikaları nedeniyle ihlal edilen haklarına atıf yok. Kushner siyasi konularla ilgili önerilerini daha ileri bir tarihte açıklayacaklarını söylüyor. Bu haliyle de “Refah için Barış” planı, mevcut koşullarda yani işgal altında ve İsrail egemenliği altında yaşamayı kabul edip haklarından vazgeçmeleri için Filistinlilere “sus payı” teklifi olarak algılanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.