Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

San Francisco şehri, sağlığa etkileri henüz bilinmediği için elektronik sigarayı yasakladı

ABD’de Kaliforniya eyaletinin başkenti San Francisco’da Şehir Denetçileri Kurulu, oybirliğiyle elektronik sigaraların yasaklanmasına karar verdi. Kararın sebebi olarak elektronik sigaraların sağlığa etkisinin henüz bilinmemesi gösterilirken, üretici şirketler bu yasakla çok sayıda kişinin normal sigaraya dönüş yapacağını savunuyor.

Şirketler karşı çıktı

Kararla birlikte, ABD’nin en büyük elektronik sigara üreticisi Juul Labs’e ev sahipliği yapan şehirde ne dükkanlardan, ne de internet aracılığıyla elektronik sigara satın alınabilecek.

Yüzde 35’i Marlboro’nun üreticisi Altria Group’a ait olan Juul, mango ve salatalık gibi popüler aromaları perakende dükkanlardan kaldırmış ve Facebook ve Instagram hesaplarını kapatmıştı.

ABD elektronik sigara piyasasının yüzde 70’ini elinde tutan şirketin sözcüsü Ted Kwong, “mutlak bir yasağın başarılı bir şekilde elektronik sigaraya dönmüş eski kullanıcıları yeniden ölümcül normal sigaralara mahkum edeceğini” ve “büyük bir karaborsanın ortaya çıkmasına neden olacağını” söyledi.

Karşıtları, elektronik sigara üzerine yeterince bilimsel çalışma yapılmadığını savunuyor.

Yasağa destek verdiği bilinen San Francisco Belediye Başkanı London Breed’in, kararı 10 gün içerisinde onaylaması bekleniyor. Onaylanması durumunda yasak, yedi ay sonra uygulamaya girecek.

Şirketlerin yasağa itiraz edeceği tahmin ediliyor.

“Bilimsel çalışmalar yetersiz”

Elektronik sigara karşıtları, bu şirketlerin aromalı ürünlerle bilinçli olarak gençleri hedef aldığını ve elektronik sigaranın sağlığa etkileri üzerinde daha fazla bilimsel çalışma yapılması gerektiğini söylüyor.

ABD Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezleri’ne göre, ABD’de nikotin ürünün kullandığını belirten gençlerin sayısı son bir yılda yüzde 36 arttı. Kimileri bu artıştan yaygınlaşan elektronik sigara kullanımını sorumlu tutuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.