Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın göçmen politikasının faturası sınır tesislerinde insanlık dışı koşullarda tutulan mülteci çocuklara çıkıyor

Latin Amerika ülkelerinden gelen mülteci çocuklar, ABD’nin güneyindeki Teksas eyaletini sınır istasyonlarında zorlu koşullarda tutuluyor. Salı günü 100’den fazla çocuk sınırdaki tesislere geri getirildi. Bu tesislere daha önce 249 mülteci çocuk getirilmiş, kalabalık sebebiyle bir kısmı diğer tesislere aktarılmıştı.

Tesislerde ebeveynleri olmadan kalan çocuklardan zorlu ve travmatik koşullar sebebiyle hayatını kaybedenler oldu. Hem mülteci çocukların hem de sınır devriyesi tarafından alıkonulan gençlerin bu tesislerde bulunması ABD’nin güney sınırında mültecilerle ilgili gitgide artan bir organizasyon problemi olduğunu gösteriyor. New York Times’ta yer alan haberde, mülteci ailelerin “beklenmedik akışı” karşısında sınır koruma ajansının asgari insani şartları korumaya çalıştığı belirtiliyor.

El Paso’nun 20 mil güneydoğusundaki Clint kasabasında binden az kişi yaşıyor. Sınırdaki tesisleri ziyaret eden avukatların gözlemine göre, mültecilerin kasabaya yerleştirilmesi kasaba sakinlerinde şaşkınlık yaratmış durumda. Avukatlar ayrıca henüz beş aylık çocukların kirli kıyafetler içerisinde ve yetersiz beslenme koşullarında bu tesislerde olduğunu aktarıyor.

Clint kasabası sakini Juan Martinez, bu tesislerin adeta bir toplama kampı gibi olduğunu ve yakınlarındaki tesislerde neler olduğunu haberlerden duyduğunu söyledi. Martinez, “Yani onlar mültecileri öldürüyorlar demiyorum ama mültecilere hayvanlarmış gibi davranıyorlar. Onların temel hijyen koşullarına ihtiyaçları var” dedi.

Ülke genelinden tesislere bebek bezi ve diğer ihtiyaç maddeleri bağışı başladı. Ancak Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı dışarıdan gelen ihtiyaç maddelerini kabul edemeyeceklerini söyledi.

17 saatlik mesafedeki Palo Alto, Kaliforniya’dan gelip, Clint yakınlarındaki sınır devriyesi tesislerinin dışında salı akşamı yapılan protesto gösterilerine katılan Kris Brockmann, “Bu insanların farkında olmaları ve öfkeli insanlar için bir alan yaratmakla ilgilidir” diye konuştu.

Orta Amerika’dan binlerce kişinin ABD’ye göçü ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sertleştirdiği sınır ve göç politikaları bir süredir gündemde ve mültecilerin tutulduğu sınırdaki tesisler de göç meselesinin bir ayağı. Ancak geçen hafta tesisleri ziyaret eden avukatların gazetecilere yaptıkları açıklamalar sistemin içine derin bir bakış atmış oldu. Avukatlar çocukların bir aydan fazla süredir duş alamadıklarını ve aç olduklarını, ışıkların sürekli açık olduğu bir ortamda uyuma problemleri yaşadıklarını söyledi.

Trump, sınırdaki tesislerde mülteci çocukların ailelerinin karşı karşıya oldukları çok zorlu koşullarla ilgili sorumluluk almayı reddediyor. Salı günü kendisiyle yapılan mülakatta tesislerin Obama yönetiminde yapıldığını ve çocuklara çok da uygun olmadığını belirten Trump, “Yasalar sebebiyle çocukların tesislerde bulunması gerekiyor, başka seçeneğimiz yok, yasalar çok kötü” dedi.

Clint’teki tesis, yetişkin insanların bir süre kalmasına uygun olarak 2012’de inşa edildi. Tesis çocukların kalmasına uygun değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.