Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rahim ağzı kanseri, HPV aşısı sayesinde tarih olabilir

Yeni yayımlanan bir araştırma, HPV aşısının özellikle yüksek gelirli ülkelerde rahim ağzı kanserinin tamamen silinmesini sağlayabileceğini ortaya koydu.

Kadınları rahim ağzı kanserinden korumak için yapılan HPV (Human Papillon Virus) aşısının başarısını inceleyen tıbbi bir araştırmanın sonucuna göre, rahim ağzı kanseri yüksek gelirli ülkelerde tamamen tarihe karışabilir. Araştırmaya göre, aşı kız çocukları ve genç kadınlarda enfeksiyon oranını çok büyük ölçüde azalttı.

Cinsel yolla bulaşan ve HPV olarak adlandırılan “insan papilloma virüsü” genital bölgede siğile sebep olduğu gibi, rahim ağzı kanserine de yol açabiliyor. Yüksek gelirli ülkelerden toplanan veriye göre, HPV aşısı 5 ila 8 yılda, 15-19 yaş arası genç kadınlarda HPV enfeksiyonu oranını yüzde 83 azalttı. Aşı sayesinde 20-24 yaş arası kadınlarda enfeksiyon oranı ise yüzde 66 düştü. Ayrıca anogenital bölge siğillerinde ve kansere dönüşebilecek lezyonlarda da önemli ölçüde düşüş yaşandı.

Rahim ağzı kanseri aşısı yalnızca 10 yıldır kullanılıyor. Bu yüzden kanser üzerindeki etkisi henüz tam olarak bilinmese de, bu hastalığı düşürmekte çok etkili olacağı tahmin ediliyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanseri oranını, nadir görülen hastalık eşiği olan 100 binde 4’ün altına düşürmeye çalışıyor. Lancet isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırma, örgütün bu azmini destekler nitelikte. Araştırmayı yapanlardan biri olan Laval Üniversitesi’nden Prof. Marc Brisson, DSÖ ile çalıştıklarını ve hastalığın ne zaman yok olacağını tahmin etmek için matematiksel modelleme kullandıklarını söyledi. “Kesin bir tarihimiz yok. Yüksek oranda aşılama yapılmalı. Hastalığın yok olacağı tarih ülkeye ve oradaki aşılama ve tarama oranına bağlı” diyen Brisson, bu hastalığın on yıllar içinde yok olabileceğini söyledi.

Araştırmada yalnızca aşı karşıtlığının yaygın olmadığı yüksek gelirli ülkelere bakıldı. Fakat Danimarka, İrlanda ve birkaç Avrupa ülkesinde bu aşının kız çocuklarını hasta ettiğine dair bir inanç yaygın. Televizyon programlarında kızların tekerlekli sandalyede gösterildiği aşı karşıtı programlar, aşılanma oranlarının düşmesine neden oldu. Japonya’da ise bu aşı programı askıya alındı.

Araştırmada yer verilmeyen düşük gelirli ülkeler ise, rahim kanserinden ölen en yüksek kadın oranına sahip. 2018 yılında dünya genelinde 569 bin rahim kanseri vakasına rastlandı ve bu vakalardan 313 bin 365’i hayatını kaybetti. Bu kişilerin yüzde 80’i düşük gelirli ülkelerde yaşıyordu. Brisson, düşük gelirli ve orta gelire yakın ülkelerde hiç HPV aşısı yapılmadığını aktardı.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.