Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tahliye talebi reddedildi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen duruşmada ikinci kez hâkim karşısına çıkan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tahliye talebi reddedildi.

Topuz’un Silivri Cezaevi’nden getirildiği duruşmayı ABD İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell, eski İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis ve ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier ile konsolosluk yetkilileri de izledi. Duruşmaya yabancı basın mensupları da ilgi gösterdi. 

Duruşmada tanık olarak dinlenmesi beklenen Feyyaz Öztürk, yurtdışında olduğu gerekçesiyle dinlenemedi. Cumhuriyet savcısı, İtalya’da olduğu belirlenen Öztürk’ün ifadesinin istinabe yoluyla, yani ifadenin Öztürk’ün bulunduğu yerdeki mahkemece alınmasını talep etti.

Savcı, Metin Topuz’un tutuklanmasına yönelik durumların ve kaçma şüphesinin devam ettiğini belirterek, tutukluluk halinin devamına da karar verilmesini istedi.

Topuz ve avukatları ise uzun tutukluluk süresinin hukuka uygun olmadığını belirterek tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, Topuz’un tutuklanma gerekçelerinin devam ettiği, tanığa baskı yapma ihtimalinin de olduğunu belirterek, tahliye talebini reddetti. Duruşma 18 Eylül’e ertelendi.

Topuz için “casusluk, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs, gizliliğin ihlali ve kişisel verileri kaydetmek” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 29 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.