Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin: “Liberal düşünce miadını doldurdu, halklar geleneksel değerlere dönmek istiyor”

Japonya’nın Osaka kentinde başlayan G-20 zirvesi öncesi, Kremlin’de Financial Times gazetesine mülakat veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, liberal düşüncenin miadını doldurduğunu iddia etti. Avrupa ve Amerika’da popülist liderlerin yükselişini, yönetici elitlerin halktan kopuşuna bağlayan Rus lider, halkların geleneksel değerlere dönmek istediğini savundu:

Batı’da ne oluyor? ABD’de sizin deyişinizle ‘Trump fenomeni’nin sebebi ne? Avrupa’da olan biten ne anlama geliyor? Yönetici elitler halktan koptu. Liberal düşünce kullanım ömrünü tamamladı. Batılı ortaklarımız da ‘çokkültürcülük’ gibi liberalizmin bazı unsurlarının savunulamaz hale geldiğini artık kabul ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ı seçmenlerle temas kurabilen “yetenekli bir insan” diye tanımlayan Putin, yüzbinlerce mültecinin Almanya’ya yerleşmesine izin veren Almanya Başbakanı Angela Merkel’in göç politikasını ise “büyük hata” olarak niteledi. Putin liberal değerlerin nüfusun ezici çoğunluğunun çıkarlarıyla çatıştığını ileri sürdü:

Liberal düşünce, hiçbir şey yapmaya gerek olmadığı varsayımına dayanıyor. Yani göçmenler hesap verme yükümlülüğünden muaf bir şekilde öldürebilir, yağmayabilir çünkü göçmenlerin korunması gerekir… Hiçbir suç cezasız kalmamalıdır. Liberal düşünce miadını doldurmuştur; nüfusun büyük çoğunluğunun çıkarlarıyla çatışmaktadır.

Putin, Rusya’nın eşcinselliğe hoşgörüsüz yaklaşan “homofobik” bir ülke olmadığını ama Batı’nın eşcinselliği “kucaklaması”nı da aşırı bulduğunu söyledi:

LGBT bireylerle bir sorunumuz yok. Tanrı’nın izniyle istedikleri gibi yaşasınlar. Ama bazı şeyler bize biraz aşırı geliyor. Şimdi de çocukların beş, altı ayrı cinsiyet rolü oynayabileceğini iddia etmeye başladılar. Herkes nasıl mutlu olacaksa öyle olsun. Bununla sorunumuz yok. Ama bunun, nüfusun çoğunluğunu oluşturan milyonlarca insanın kültürünü, geleneklerini ve geleneksel aile değerlerini gölgelemesine izin verilmemeli… Geleneksel değerler milyonlarca insan için, -kanımca ömrünü tamamlamış olan- liberal düşünceden daha önemli.

Putin, liberal çevrelerin Katolik kilisesinin yaşadığı “bazı sorunlar”ı kiliseyi “yıkmak” için kullandığı “izlenimi”ni de, Financial Times muhabirine aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.