Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akdeniz’de göçmen kurtaran Alman kaptanı İtalya’da hapis cezasından kurtarmak için kampanya: “Hayat kurtarmak suç değildir!

Akdeniz’de kurtardığı göçmenlerle 17 gün boyunca nafile güvenli liman izni bekleyen ve cumartesi günü izin verilmediği halde İtalya’nın Lampedusa limanına yanaşıp yolcularını karaya indiren Sea-Watch 3 adlı yardım gemisinin Alman kaptanı Carola Rackete 3 ila 10 yıl hapis cezası alabilir.  

Rackete için, “Hayat kurtarmak suç değildir” sloganı ve #FreeCarolaRackete etiketiyle sosyal medya üzerinden uluslararası destek ve dayanışma kampanyası başlatıldı.

Libya’dan ayrıldıktan sonra tekneleri açık denizde alabora olan 53 göçmeni kurtaran 31 yaşındaki Alman kaptanın gemisinde kendisi dışında 21 mürettebat bulunuyordu. Almanya merkezli Sea Watch örgütü, 12 Haziran’daki kurtarma operasyonundan sonra uluslararası karasularında bekleyen gemilerinin güvenli bir kıyıya yanaşması için İtalya, Malta, Fransa, Hollanda, Almanya ve Avrupa Birliği kurumlarıyla temas kurmuş ancak sonuç alamamıştı.

Kaptan Carola Rackete

Kaptan Rackete ise çarşamba günü gemideki durumun kritik bir hal alması üzerine izin verilmemesine rağmen İtalyan karasularına girme kararı aldı. Geminin Lampedusa adasına yanaşmasını engelleyen sahil güvenlik, sadece durumu ağır 13 kişiyi tıbbi yardım için Sea-Watch 3’ten tahliye etmeyi kabul etti.

Kaptan Rackete cumartesi günü ise 60 saat beklemesine rağmen İtalyan makamlarının karaya çıkacakları bir liman göstermemesi üzerine ve gemideki durumun “dayanılmaz hal alması” nedeniyle, tutuklanmayı göze alarak kalan yolcu ve mürettebatını da karaya çıkardı.

Derhal gözaltına alınan genç kaptan, pazar günü de geminin yanaşmasına engel olmaya çalışan askeri sürat teknesine direniş gösterip mürettebatının hayatını tehlikeye atmak suçlaması ile tutuklandı. İtalya’da bu suçun cezası 3 ila 10 yıl hapis.

Ev hapsinde tutulan Rackete, “itaatsizlik” yaptığını inkar etmiyor: “Durum çaresizdi. Amacım yorgun ve biçare insanları karaya çıkarmaktı. Kimseyi tehlikeye atmak gibi bir niyetim yoktu. Özür dilerim. Ama bana verilen talimatlara uymama hakkım vardı. Benden bu insanları Libya’ya geri götürmemi istediler. Hukuki açıdan bu insanlar savaş olan bir ülkeden kaçıyorlar ve yasalar onları geri götürmenizi yasaklar.”

Kaptan Rackete’nin kurtardığı göçmenler Lampedusa’da özel bir toplama merkezinde tutuluyor. Fransa İçişleri Bakanlığı içlerinden 10’unu alacağını duyurdu. Diğerlerinin Almanya, Finlandiya, Lüksemburg ya da Portekiz’e götürülmesi sözkonusu.

Kaptan Carola Rackete’nin tutuklanmasının ardından Almanya’nın ünlü TV yıldızları komedyen Jan Böhmermann ve sunucu Klaas Heufer-Umlauf öncülüğünde yardım ve destek kampanyası başlatıldı. Böhmermann ve Heufer-Umlauf kampanya için hazırladıkları video mesajında “Hayat kurtarmak suç değildir. Hadi birlikte Sea Watch’ı kurtarılım” diyorlar.

Böhmermann ve Heufer-Umlauf “Oraya gidip yardım edemiyoruz ama en azından yardım toplayabiliriz. Almanya’da, Avrupa çapında en fazla sahip olduğumuz şeyden biraz verebiliriz: Para! Sonsuz miktarda paramız var, yani sorun para olamaz!” diyor.

İtalya’nın göç karşıtı popülist hükümetinin bu ay kabul ettiği “güvenlik kararnamesi” uyarınca, Sea Watch yardım örgütü de, gemisi izinsiz olarak İtalyan kara sularına girdiği için  50 bin euroya kadar idari para cezası alabilir. Sea Watch gemisinin Hollanda bayrağı taşıması nedeniyle İtalyan hükümeti Hollanda’ya da sert tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.