Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyük burunlu çizgi karakterlerin yaratıcısı Mordillo hayatını kaybetti

Arjantinli çizgi film ve animasyon yaratıcısı Guillermo Mordillo, bugün İspanya'nın en büyük adası Mallorca’daki evinde hayata gözlerini yumdu. 86 yaşındaki usta çizerin alameti farikası, çizgi karakterlerinin büyük burunlarıydı.

İspanyol asıllı Mordillo, çocukluğunu Buenos Aires’te geçirdi. 1970’lerde en çok takip edilen çizgilerin yaratıcısıydı.

Koca burunlu, ince bacaklı, göbeği şiş tiplerden oluşan bir çizgi dünyasına sahip olan sanatçı, dünya karikatürünün simge isimlerinden biriydi. İlk karikatürünü 1966’da yayımladı,1980 yılında İsviçre’de Uluslararası Çizgi Film ve Karikatür Yazarları Birliği Başkanı seçildi. Sanatının 60’ıncı yılında çalışmalarını Hamburg’taki Altoaer Müzesi’nde sergiledi. UNICEF için kartpostallar hazırlayan Mordillo’nun animasyonları hâlâ İsviçre’deki tüm postanelerde yer alıyor.

Mordillo ile özdeşleşen büyük burunlu karakterlerin ilham kaynağı Walt Disney’in Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler animasyon filmiydi.

“Bütün düşüncelerim karikatürlerime yansımıştır”

Mordillo, 2000 yılında 17’ncisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda seçici kurul başkanı olmuştu. O günlerde Türkiye’den bir gazeteye röportaj veren Mordillo, “Bugüne kadar 1500’ün üzerinde karikatür yaptım. İnsanlar onlarla beni tanıyor. Bütün düşüncelerim karikatürlerime yansımıştır. Benim sanatım evrensel bir sanat. İnsanların anlayabildiği üç dilden ikincisi. Birincisi müzik, ikincisi karikatür, üçüncüsü de spor. Benim de karikatürlerimin politik olduğu söylenebilir. Ancak benim için önce mizah, sonra politik mesaj gelir. Benim politik bir mesaj vermek gibi her şeyin önüne geçen bir düşüncem yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.