Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM açıkladı: Yaklaşık 1,5 milyon sığınmacı yeniden yerleştirilmeli

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından Cenevre’de düzenlenen “Sığınmacıların Yeniden Yerleşimi” başlıklı toplantıda, yaklaşık 1,5 milyon sığınmacının acil olarak yeniden yerleştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Yeniden yerleştirme hukuki olarak, bir sığınmacının halihazırda bulunduğu bir ülkeden ona sürekli yerleşim vaat eden başka bir ülkeye gönderilmesi-alınması. Bu, sığınmacıların bulundukları ülkede özel ihtiyaçlarının karşılanamadığı ve onlara gerekli korumanın sağlanamadığı ülkelerden alınarak yaşamlarını tehlikeden uzak sürdürebilecekleri ülkelerde yaşayabilmelerini amaçlıyor.

Küresel Yeniden Yerleştirme İhtiyaçları-2020 raporuna göre, yeni bir yere yerleştirilmesi gereken sığınmacıların yüzde 40’ı Suriyeliler. Onları, yüzde 14 ile Güney Sudanlılar, yüzde 11 ile de Kongolular izliyor.

UNHCR tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada, yaklaşık 1 milyon 500 bin sığınmacının Türkiye ve bazı Doğu Afrika ülkeleri olmak üzere 60 ülkede yeniden yerleştirilme ihtiyacıyla bulunduğu belirtildi.

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon 700 bin Suriyeli sığınmacının çoğunluğu geçici koruma statüsünde bulunuyor ve 420 bini için yerleştirilecek yeni yerler aranıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Savaştan, çatışmadan ve zulümden kaçan insanların sayısı rekor düzeyde. Acilen gönüllü ülkelere sığınmacıları yerleştirmemiz gerekir” dedi.

Küresel krizlerin sorumluluğu daha adil bir şekilde paylaşılmalı”

Grandi ayrıca, sığınmacıların ezici bir çoğunlukla, yüzde 84 oranında gelişmekte olan ülkelerde bulunduklarına dikkat çekti. Gelişmekte olan ülkelerin kendi problemleri olduğu için sığınmacılarla ilgili bu ülkelere daha fazla sorumluluk yükleyen paylaşımın adil olmadığını belirtti.

Grandi, mülteci meselesinin çözümüne dair “Tarihi deneyim göstermektedir ki devletler mülteci krizine kolektif bir cevap üretmelidir ve milyonlara güvenli bir yere ulaşma, yerleşme ve yeni toplumlar için bir gelecek inşa etmede yardımcı olmalıdır” diye konuştu.

Deutsche Welle’de yer alan habere göre, yaklaşık 450 bin sığınmacının yaşadığı ve oralardan en acil yeniden yerleştirmenin olması gereken yerler Doğu Afrika ülkeleri ve kıtanın kuzeydoğusundaki ülkeleri kapsayan Afrika Boynuzu bölgesi. Türkiye yeniden yerleştirilmesi gereken 420 bin sığınmacı ile ikinci sırada. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ise 250 bin sığınmacı ile üçüncü sırada yer alıyor.

UNHCR verilerine göre, 2018 yılında sadece 92 bin 400 sığınmacı 25 ülkede yer bulabildi.

Haberde belirtildiği üzere, 2015 “mülteci krizini” Avrupa ülkeleri yönetemedi. Avrupa’daki sağ popülizmin de etkisiyle halihazırda sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi meselesi ile uğraşılmaya devam ediliyor.

Türkiye’de mültecilerin statüsü hakkında gazeteci Metin Çorabatır‘ın Medyascope’a verdiği söyleşi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.