Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus denizaltı yangınında 14 denizci öldü, olayla ilgili detaylı bilgi paylaşılmaması şaibe yarattı

Rusya Savunma Bakanlığı, dün donanmaya ait bir denizaltısında çıkan yangında 14 denizcinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Açıklamada denizaltının ismi ve modeli bildirilmedi, “derin deniz tabanında ölçümler yapan bir sualtı aracı” ifadesi kullanıldı.

Rus medyasında ise, kazanın Rus ordusunun “özel projeler” için ürettiği nükleer enerji ile çalışan casus denizaltılarından birinde, AS-12 tipi Losharik denizaltısında gerçekleştiğine dair haberler yer aldı. Sözkonusu denizaltıların aşırı derin sulara inebildiği ve okyanus tabanına yerleştirilen -ABD’deki sunucuları dünyanın geri kalanına bağlayan- internet kablolarından gönderilen verileri takip için kullanıldığı iddia ediliyor.

2010 yılında hizmete giren Losharik denizaltısı, 2012 yılında Rusya’nın Arktik’teki deniz tabanında hak iddia etmesi ve burada egemenlik hakkının olduğunun kanıtlanmasını amaçlayan bir araştırmada kullanılmıştı. Denizaltı o dönem denizin 2 bin 500 metre altından örnek toplamıştı. Bazı gözlemciler denizaltının 6 bin metreye kadar inebildiğini belirtmiş ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamamıştı.

Yangın 1 Temmuz’da çıktı, kamuoyu 2 Temmuz’da bilgilendirildi

Rus Savunma Bakanlığı yangının nasıl çıktığına dair bilgi vermedi. Yangının çıkma tarihini ise 1 Temmuz olarak duyurdu. Yangın sonrası bölgede nükleer sızıntı olduğuna dair söylentilerin yayılması üzerine, Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Dairesi açıklama yapmak zorunda kaldı ve bölgede çok yüksek radyasyon seviyelerinin gözlemlenmediğini duyurdu.

Dün gece, 14 denizcinin öldüğünün kamuoyuyla bilgilendirilmesiyle eşzamanlı olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin önceden planlanan programını iptal ederek savunma bakanını Kremlin’e çağırdı. Olayı Rus donanması ve ordusu için “büyük bir kayıp” olarak niteleyen Putin, ölenler arasında Rus donanmasında en yüksek rütbeye sahip yedi subayın da olduğunu açıkladı. Savunma Bakanı Sergey Şoygu da “Bu sıradan bir gemi değil. Bilimsel araştırma yapan bir gemi. Mürettebatı da son derece profesyonel” dedi.

Kursk nükleer denizaltı kazasında 118 denizci ölmüştü

Rus denizaltısında çıkan yangın Sovyet sonrası Rusya’ya ait nükleer denizaltı Kursk’un iki patlamanın ardından battığı ve 118 mürettebatın tamamının hayatını kaybettiği trajik kazayı akıllara getirdi. 12 Ağustos 2000’deki kaza Rusya’nın en çok can kaybının yaşandığı donanma olayı olarak kayıtlara geçmişti. Putin’in göreve gelmesinden kısa bir süre sonra meydana gelen kaza, Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından ihmal edilen ve yeterince kaynak ayrılmayan Rus ordusunun teçhizat ve imkanlarına dikkatleri çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.