Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

iPhone’un tasarımcısı, kendi markasını yaratmak üzere Apple’dan ayrılıyor

Apple’ın bir dünya markasına dönüşmesinde önemli rol oynayan İngiliz tasarımcı Jony Ive, otuz yıllık serüvenin ardından kendi tasarım firmasını kurmak için Apple’dan ayrılıyor. iMac, iPod ve iPhone gibi ikonik cihazların yaratıcısı Ive, şimdi de “LoveFrom” adını verdiği yeni girişimi için kollarını sıvadı. İlk müşterisi ise tabii ki eski şirketi Apple olacak.

Yaptığı ayrılık açıklamasında Ive, “Sayısız proje gerçekleştirdiğimiz bu 30 yıllık süreçte, Apple’da eşi benzeri olmayan bir tasarım ekibi ve kültürü yarattığımız için gurur duyuyorum” dedi.

Apple’ın patronu Tim Cook ise, Ive’in “Apple’ın hayata döndürülmesindeki rolünün yadsınamayacağını” söyleyerek, tasarımcının ne kadar önemli bir iş yaptığını ortaya koydu.

Ive’in Kaliforniya merkezli yeni markası “LoveFrom”a dair, giyilebilir teknolojilere odaklanacağı bilgisi dışında çok az şey biliniyor. Financial Times’a verdiği röportajda Ive, yeni firmanın, tasarımın ötesinde birkaç farklı disiplini kapsayan “yaratıcı bir koleksiyon”a odaklanacağını söylüyor.

Jonathan Ive ve Steve Jobs, 2004 yılında Apple’ın San Francisco’da düzenlenen lansmanında.

Bir devrin sonu

Ive, Apple’ın mali sıkıntılar yaşadığı ve küçülmeye gittiği 1996 yılında tasarım stüdyosunun başına geçti. 1998’te iMac, 2001’de ise iPod’u tasarlayarak şirketi kurtardı. Apple’ın kurucusu Steve Jobs, Ive için “Apple’da bir ruh eşim varsa, o da Jony’dir” demişti.

Ive’in iPod, iPod Mini, iPhone, MacBook Air, iPad, Apple Watch, AirPods gibi ikonik tasarımlarının ardından bitirdiği son proje, ünlü İngiliz mimarlık şirketi Foster + Partners ile birlikte tasarladıkları ultra modern bir kompleks olan Apple Park oldu.

2012 yılında sir unvanı alan Jony Ive’in ayrılığı, Apple’ı Apple yapan çekirdek kadronun en önemli kaybı olarak görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.