Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de 70 yıl sonra bir ilk: Bağımsızlık kutlamalarında tanklar sokağa indi

ABD’nin bağımsızlığını kazanmasının 243. yıldönümü (4 Temmuz Bağımsızlık Günü), ülke genelinde törenlerle kutlandı. Başkent Vaşington’da ABD Başkanı Donald Trump‘ın isteği doğrultusunda düzenlenen kutlamalarda, tankların geçişinin yanı sıra, savaş uçaklarının gösteri uçuşu dikkati çekti. ABD ordusu, kutlamalar başlamadan önce halka “Sokakta tank görürseniz paniğe kapılmayın” uyarısında bulunmuştu.

Vaşington’daki törenlerin gündüz bölümünde, geleneksel olarak düzenlenen Bağımsızlık Günü kutlamaları yapıldı. “Amerika’ya Selam” temasıyla akşam saatlerinde düzenlenen 4 Temmuz kutlamalarına ise ABD Başkanı Donald Trump katıldı.

Akşamüstü yapılan ve önceki yıllardan farklı olarak tankların ve savaş uçaklarının yer aldığı özel kutlamada Trump, 70 yılın ardından Lincoln Anıtı önünde ABD’lilere seslenen ilk başkan olarak kayıtlara geçti.

Tank ve uçaklar dikkati çekti

Yoğun yağmura rağmen onbinlerce ABD’linin katıldığı kutlamalarda ABD ordusuna ait tank ve uçaklar dikkat çekti. 70 ton ağırlığındaki Abrams tankları ve üretimine 1940’larda son verilen Sherman tankları, Lincoln Anıtı’nın arkasındaki yolda konuşlandırıldı.

Konuşmasında ABD tarihinden örneklerle Amerikalılar’ın dünya tarihinde büyük ve önemli bir millet olduğunu anlatan Trump, özellikle Amerikan milliyetçiliğinin önemine vurgu yaptı. ABD ordusuna da birçok kez atıfta bulunan Trump, ordu mensuplarının gösterdiği fedakârlığın önemine işaret etti.

Trump’ın konuşması sırasında ABD ordusuna ait uçaklar gösteri uçuşu yaptı. Törenin ardından, yaklaşık 35 dakikalık havai fişek gösterisi düzenlendi.

“Bebek Trump” balonuyla Trump’ı protesto ettiler

Kutlama alanında Donald Trump’ı protesto etmek üzere bir araya gelen yüz kadar CodePink üyesi kadın ise, elinde cep telefonu, bebek bezi takılmış şekilde gösteren dev bir balon ile Trump’ı protesto etti.

Diğer yandan, Beyaz Saray önünde ABD bayrağını yakmaya çalışan bir göstericinin tutuklandığı bildirildi.

Kutlamaların maliyeti tartışma yarattı

Washington Post gazetesi, askeri uçakların uçuş maliyet tahminleri üzerinden yapılan bir analize yer vererek, sadece gösteri uçuşunun maliyetinin 2 milyon doları geçeceğini yazdı.

Trump’ın talimatı doğrultusunda Vaşington semalarında uçması beklenen Amerikan B-2 bombardıman uçağının gösteri maliyetinin 700 bin doları bulacağına, ikişer F-22 ve F-35 savaş uçağının gösterilerinin de 960 bin dolara mal olacağına dikkat çekildi. Haberde ayrıca, Ulusal Park Direktörlüğü’nün alandaki düzenlemeleri için 2,5 milyon dolar harcanacağı belirtildi.

Kutlamalar için Georgia eyaletinden iki Abrams tipi tank ve çok sayıda zırhlı aracın nakledileceği ve bunun da ciddi bir maliyet oluşturacağı vurgulanan haberde, “Bunlar sadece Trump’ın hayalini hayata geçirmek için yapılan masraflar” denildi.

Trump, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında askeri araçların sergilenmesini istemiş, ayrıca ABD Hava Kuvvetleri’ne ait F-35 ve F-22 savaş uçaklarının da program boyunca başkent semalarında uçması yönünde talimat vermişti.

ABD medyası Trump’ın bu isteğini “maliyetin yüksek olacağı ve şehir altyapısına zarar verileceği” gerekçesiyle eleştirirken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Vaşington Belediyesi maliyete ilişkin net bir rakam açıklamaktan kaçınmıştı.

Trump, geçen yıl da benzer şekilde Pentagon’dan Washington’da kapsamlı bir askeri geçit töreni düzenlenmesini istemiş, tören, 92 milyon dolara mal olacağı medyaya yansıyınca iptal edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.