Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren faciası davası: Mahkemenin çekilme talebi reddedildi

Çorlu‘da 25 kişinin öldüğü, 341 kişinin yaralandığı tren kazası davasının 3 Temmuz’da görülen ilk duruşmasında 1. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin aldığı davadan çekilme kararı, 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Bu kararla beraber dosyadan çekilme kararı kaldırıldı.

Ne olmuştu?

Kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve kazanın mağdurları, 3 Temmuz‘da Çorlu Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptıktan sonra duruşmanın yapılacağı salonun kapısında yarım saat bekletildi. Bu sırada Foto-Film Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler, yakınları kayda aldı. Davanın görüldüğü 150 kişilik konferans salonunda yer olmadığı gerekçesiyle bazı mağdur ve müştekiler salona alınmadı. Salonda bulunan yakınlar bu durumu alkışlarla protesto ederken dışarıda bekletilen yakınlara polis tarafından müdahale edildi.

Mahkemede söz alan Avukat Can Atalay saldırıya uğradıklarını belirterek şöyle konuştu: “İsmail Kartal’ın (faciada yakınlarını kaybeden müşteki) sivil ve resmi giyimli kişilerin saldırısına uğradığını gördük. Adliye binasına girdiğimizde sivil giyimli kişiler, şüpheliymişiz gibi bizi kayda aldı. Kim olduğunu bilmediğimiz kişiler, bizim isimlerimizi kayda almaya çalıştı. Ölen kişiler bizim çocuklarımız. Bu insanlar aylardır nöbet tutuyor. Saldıran kişilerin kimliğinin tespit edilmesini, bu kişilerle ilgili resen soruşturma başlatmasını bekliyoruz. Öte yandan salonda silahlı polisler var. Bu kişilerin salondan çıkarılmasını istiyoruz.”

Mahkeme başkanı, saldıran polislerle ilgili suç duyurusunda bulunulması talebini oybirliğiyle reddettiklerini söyledi. Avukatlar darp edildiklerini anlatmaya devam edince savcıdan görüş soruldu. Savcı, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Bu arada mahkeme başkanı katibe yazdırdı ve mahkemenin davadan çekildiğini söyledi. Heyet, salondakilerin kendilerine ilişkin kanunsuz emir verdiği iddiasını öne sürerek davadan çekildi ve davaya Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakacağını söyledi.

“Olaylar, mahkemenin tarafsızlığını tehlikeye düşürecek nitelikte değil”

Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, heyetin davadan çekilme kararını inceledi. Mahkeme, incelemeyle ilgili olarak, faciada yaşamını yitirenlerin yakınlarının, mağdurlarının ve avukatların maruz kaldığı polis saldırısına ilişkin suç duyurusunda bulunulması talebini hatırlattı ve bunun dışında mahkeme heyetine yönelik bir iddianın bulunmadığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.