Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Temelli’den Babacan’a: “Ekonomiyi içinden çıkılmaz bir hale getirenler, ‘Beyaz sayfa açalım’ diyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Temelli’nin konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“90’larda andıç işini karargahlar yapıyordu, şimdi SETA yapıyor”

“Bir vakıf var biliyorsunuz. SETA Vakfı. Araştırmanın başlığı bile amacını ortaya koyuyor. Fişleme peşinde. Bildiğiniz andıç. Bu andıç meselesiyle iktidara gelenlerin geldiği nokta bu. 90’larda bu işi karargâhlar yapıyordu, şimdi araştırma kurumları yapıyor. Demek ki bu iş karargâhtan alınıp bunlara verilmiş. Raporun arasına HDP’yi de sıkıştırmışlar. Bizimle iltisaklı olmak suç olmuş. Bu gazetecilerin yapmış olduğu haberler suç değil. Suç olan sizin gazetecileri cezaevine göndermiş olmanız. Bu ülkede basın özgürlüğü yok, ifade özgürlüğü yok. Bütün özgürlükler lağvedildi.”

“Cumhurbaşkanlığı sistemi, ülkeyi yönetememe halidir”

“Bu sistem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Bu hükümet özgürlükleri yok sayma tasfiye etme peşinde. Sistemin MR’ını çekeceklermiş. Siz bu sistemin kısa filmini çekin. Çekin ki bu hukuksuzluklar adaletsizlikler tarihe not düşsün. Bu sistem, yönetememe halidir. Bu yönetememe halinden dolayı da ülke her gün krize sürükleniyor.”

“Bu işleri başımıza açanlar ‘beyaz sayfa’ hikayesiyle karşımıza çıkıyorlar”

“İktidarın payandası bir Merkez Bankası vardı. Başkanı görevden alındı. Görevden alınması suçtur. Görevden alma sebebi hedeflere ulaşamamış. Enflasyonu düşürememiş. Bu yasadışı kararnameyle görevden alındı. Enflasyondan kurtulmak istiyorsanız ekonomide yapısal sorunlara ciddi çözümler üretmelisiniz. 17 yıldır ekonomiyi içinden çıkılmaz bir hale getirdiniz. Sanki bu işleri bunlar başımıza açmamış gibi, bir ‘beyaz sayfa’ hikayesiyle karşımıza çıkıyorlar. Neyin beyaz sayfasını açacaksınız, kağıt israfından başka bir şey değilsiniz. Hepiniz oradaydınız!”

“Kürtler’in taleplerini görmek zorundasınız”

“Şiddetten beslenen bir iktidar. Erdoğan yine dedi ki Kürt sorunu yoktur. Kürt sorunu vardır. Bu sorun küresel bir meseledir. Kürtler bu sorunun çözümü için mücadele ediyor. Artık Kürtlerin taleplerini görmek zorundasınız. Bugün Kürt sorunu yoktur diyenler, Kürt sorununun çözümü için mücadele edenleri hapse attılar, kentleri yıktılar, binlerce kişiyi katlettiler. İşte Afrin. Cerablus’a bakın, Irak’a bakın. Beş insan orada hava saldırıları nedeniyle yaşamını yitirdi. Onlar oradaki köylülerdi. Kürt sorunu yoktur diyenlerin saldırısı altında sürekli yaşamından olan insanlardan bahsediyoruz. Herkesi barış için mücadeleye çağırıyoruz.

Kürt sorunu yok diyenler S-400’lerin, S-500’lerin peşinde. Şimdi bunları nereye koyacaklarını tartışıyorlar. Getirsin Saray’ın bahçesine koysun. Her sabah kalkınca sevsin. Kürt sorunu çözülmesin de bu çözümsüzlükten beslenelim de ne olursa olsun. Diyadin’de belediye başkanlarımıza saldırdılar. Neden? Çünkü biz oradan kayyımları süpürüp attık ya aklınca bunun rövanşını alıyor. Polis çıkmış ‘Ben devletim’ diyor. Siz devlet değilsiniz, devlet kurumlarından birinde istihdam ediliyorsunuz, personelsiniz. O saldırdığınız insanların vergileriyle maaş alıyorsunuz. O hizmeti vatandaşın güvenliği için vereceksiniz, iktidarın aldığı seçim sonuçlarının hesabını sormak için değil. Bir belediyeye saldırmak, ülkedeki herkesin iradesine saldırmaktır.”

“Demokrasi İttifakı’nda buluşmalıyız”

“Ne yazık ki kimseden bir ses duyamadık. Bu yan yana gelememe hali bu ceberut iktidarın elini güçlendiriyor. Demokrasi ittifakında bir an önce buluşmalıyız. Toplumsal barış ve uzlaşı için demokrasi ittifakında buluşma çağrımızı ısrarla yineliyoruz. Herkese yapıyoruz bu çağrıyı. Gelin hep birlikte bir toplumsal mutabakatla bir anayasa yapalım. Bu tekçi anayasadan kurtulalım. Bunu yapabiliriz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.