Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul, İzmir ve Ankara’da FETÖ operasyonu: 228’i muvazzaf asker olmak üzere 243 kişi hakkında gözaltı kararı

İstanbul, İzmir ve Ankara’da FETÖ/PDY silahlı terör örgütü soruşturması kapsamında 243 asker hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY silahlı terör örgütü soruşturması kapsamında tamamı muvazzaf 176 asker hakkında gözaltı kararı, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 20’si muvazzaf 35 şüpheli hakkında yakalama kararı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturmasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli 32 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Eşzamanlı gerçekleştirilen operasyonlar sabah saatlerinde başladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY silahlı terör örgütü soruşturması kapsamında tamamı muvazzaf 176 asker hakkında gözaltı kararı verildi. Yapılan operasyonda bir albay, iki yarbay, beş binbaşı, yedi yüzbaşı, 100 üsteğmen, 18 teğmen ve 43 astsubay için gözaltı kararı verildi.

Yapılan açıklamada, örgüt üyelerinin birbirini tanımayan 2-3 kişilik hücreler şeklinde, örgütsel olarak “öğretmen” diye adlandırılan sivil unsura bağlılık yoluyla örgütlendiği, Fethullah Gülen ve FETÖ’nün TSK sorumlusu olarak bilinen “Namık” kod adlı Adil Öksüz tarafından aşağı doğru silsile yoluyla bir kısım hücrelere talimat verilmesi ve örgüt mensubu askerlerin fiilen katılması yoluyla TSK’ya sızdıklarının tespit edildiği anlatıldı.

Bu şekilde halen deşifre olmayan örgüt mensuplarınınsa sayıca, 15 Temmuz’daki darbe girişimine katılanlardan daha fazla olduğu, bu yönüyle örgütün anayasal düzenin bekası için en büyük tehlike teşkil eden unsur olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada örgütün TSK içerisinde örgütlenmesi ve örgütle mücadele sürecine dair şu tespitlere yer verildi:

“Asker şahıs örgüt mensuplarının deşifre edilmesine yönelik Cumhuriyet Başsavcılığımızca 29 Kasım 2017’den bugüne kadar yürütülen soruşturmalar kapsamında örgüt içi iletişim metotlarından biri olarak örgüt mensubu asker şahıslardan sorumlu sivil şahısların asker şahıslarla örgütsel irtibat amacıyla kullandığı büfe, market, fatura ödeme merkezi gibi yerlerde kurulu kontörlü hatlar ile kamuya açık yerlerde kurulu ankesörlü hatlardan örgütsel tarza uygun şekilde irtibat sağlanan ve darbe girişimi veya münhasıran terör örgütü mensubiyeti nedeniyle haklarında işlem tesis edilmeyen 2 bin 287 asker şahıs şüpheli hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verilmiş, bu şüphelilerden bin 980’i yakalanmış, yakalanan şüphelilerden 515’i etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebiyle açıklamalarda bulunarak örgütsel faaliyet ve mensupları hakkında faydalı bilgiler verdiklerinden bahisle serbest bırakılmış (sabit hat örgütsel irtibatını kabul eden ancak faydasız ve eksik bilgiler veren şüpheliler bu sayıya dahil olmayıp bu tür şüpheliler tutuklama istemiyle sevk edilmiştir), 222’si tutuklama istemiyle sevk edildikleri sulh ceza hakimlikleri önünde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebiyle açıklamalarda bulunmaları/delil durumu nedeniyle adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, bin 233’ü ise tutuklanmıştır.”

Şüphelilerin yakalanma ve gözaltına alınması işlemlerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, Organize Suçlarla Mücadele ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince müştereken devam edildiği belirtildi.

İzmir’de 35 kişi hakkında yakalama kararı

İzmir’de FETÖ’nün TSK kripto yapılanmasına yönelik soruşturmada, 20’si muvazzaf olmak üzere 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TSK’deki FETÖ yapılanmasına yönelik soruşturmaları ise halen devam ediyor.

Bu kapsamda FETÖ’nün TSK yapılanması içerisinde faaliyet gösterdikleri ve “mahrem imamlarca” ankesör ya da büfe telefonlarından arandıkları belirlenen 20’si muvazzaf, beşi eski asker ile bu kişilerle irtibatlı 10 sivil şüpheli hakkında yakalama kararı verildi. 10 sivil şüphelinin, ByLock kullanıcısı oldukları ve askerlerle irtibat halinde bulundukları belirlendi.

Ankara’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 32 gözaltı kararı

Bir diğer açıklama ise Ankara’dan geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan açıklamaya göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli askerlerden FETÖ’nün “mahrem imamları” ile örgüt mensubu askerlerin ankesörlü, kontörlü büfe telefonlarından periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştikleri belirtildi. FETÖ ile irtibatları tespit edilen bir albay, iki yarbay, bir binbaşı, iki yüzbaşı, dokuz üsteğmen, iki teğmen ve 15 astsubay olmak üzere toplam 32 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltı işlemleri Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce devam ediyor.

İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, İzmir, İstanbul, Ankara, Kayseri, Balıkesir, Kütahya, Muğla, Amasya, Kocaeli, Adana, Batman, Çanakkale, Malatya, Diyarbakır, Konya, Kırşehir, Mersin, Manisa, Tekirdağ ve Denizli’de gerçekleştirdiği eşzamanlı operasyonlarında şu ana kadar sekiz şüpheli gözaltına alındı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.