Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Harvard’ın yıldız ekonomisti, cinsel taciz şikayetleri sonucu görevden uzaklaştırıldı

Harvard Üniversitesi’nin önde gelen ekonomistlerinden Roland G. Fryer Jr., laboratuvarında birden fazla kadına cinsel tacize varan davranışlarda bulunduğu anlaşılınca iki yıllığına görevden uzaklaştırıldı.

Harvard’da öğretim üyesi kadrosuna alınan en genç Afro-Amerikalı olarak tanınan 30 yaşındaki Roland G. Fryer Jr.’ın parlak kariyeri bu cezayla sona ermiş gibi görünüyor. Fryer, “MacArthur Genius grant” olarak bilinen yüksek prestijli bir burs almış ve Amerikan Ekonomi Topluluğu tarafından 40 yaşın altındaki en başarılı ekonomiste verilen John Bates Clark Madalyası’na layık görülmüştü.

Fryer hakkında şikayetçi olan bir laboratuvar çalışanının avukatı, akademisyenin iş yerinde seksten bahsettiğini, kadın çalışanları metalaştırdığını, laboratuvarda küçük düşürücü bir atmosfer yarattığını anlattı.

Harvard’da Ekonomi Bölümü üyelerini bilgilendiren Dekan Claudine Gay, Uzlaşma Ofisi’nin Fryer’la ilgili raporunun ayrıntılarını paylaştı. Gay’in yazdığına göre, raporda Fryer’ın “Birkaç yıldır birden fazla kişiye istenmeyen şekilde cinsel yaklaşımlarda bulunduğu ve rahatsız edici bir çalışma ortamı yarattığı” bilgisi yer aldı. Raporda Fryer’ın cinsel tacizde bulunmasa da, Harvard’ın profesyonel ilkelerine uymadığı vurgulandı.

Dekan Gay, bölüm üyelerine Fryer’la ilgili şöyle yazdı: “Özetle, Profesör Fryer topluluğumuzda beklenen davranış biçimine uymayan davranışlar sergiledi. Laboratuvar çalışanlarının nasıl rahatsız edildiğini öğrendiğimde hem mesleki hem de kişisel olarak çok üzüldüm. Bu davranışlar kurumsal standartlarımızın açık bir şekilde ihlali ve fakültemizin güvenilirliğine ihanettir”.

İki yıllık uzaklaştırma süresi dolduğunda Fryer’ın öğrencilere danışmanlık veya gözetmenlik yapma izni olmayacak. Fryer yalnızca dekanın talimatı doğrultusunda lisans öğrencilerine ders verebilecek. Fryer’ın dersleri, Title IX olarak bilinen, cinsel istismar ve ayrımcılığı yasaklayan kanun konusunda eğitimli biri tarafından izlenecek. 

İki yıl boyunca yüksek lisans sınıflarında da ders verebilecek olan Fryer, bu öğrencilere workshop yapamayacak. İki yılın sonunda dekan, Fryer’ın akademik ayrıcalıklarının bir kısmının ya da hepsinin verilip verilmeyeceği konusunda karar verecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.