Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu: “İştiraklerde diyalogdan bile kaçınan yöneticiler var, madem istifa ettiniz neden orada duruyorsunuz?”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İBB Genel Sekreterlerinden Tuğrul Erkin’in cenaze namazı’na katıldı. Cenaze namazı öncesi açıklamalarda bulunan İmamoğlu, istifa eden eski Genel Sekreter Hayri Baraçlı ve yardımcılarının hâlâ iştiraklerde yönetici olduklarını ve buralarda diyalogdan dahi kaçınan yöneticiler olduğunu söyledi. İmamoğlu, Vali Ali Yerlikaya ile görüşmesinin neden iptal olduğunu da açıkladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün, eski İBB genel sekreterlerinden Tuğrul Erkin’in cenaze namazı’na katıldı. İmamoğlu Süleymaniye Camii’nde kılınan cenaze namazı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vali ile görüşme neden iptal oldu?

Bugün 11.00’de Vali Ali Yerlikaya’nın İmamoğlu’nu makamında ziyaret edeceği duyurulmuştu ancak daha sonra buluşma Yerlikaya’nın başka bir toplantısı olması nedeniyle iptal edildi. İmamoğlu, Vali Yerlikaya ile programın neden iptal olduğuna dair soruyu “Yoğunluğundan ötürü, başka bir ziyaret programının devreye girdiği bilgisi verildi. Kendilerine denk geldiğimizde sorarız. Ama 16-17 Temmuz dendi. O tarihlerde de biz müsait değiliz. Dolayısıyla bu ikinci tarihti. Olur böyle şeyler. Bakalım, takip edeceğiz. Muhtemelen gelirler diye düşünüyorum” diye yanıtladı.

“Madem istifa ettiniz neden orada duruyorsunuz?”

Belediyenin bütçesi ve mali durum hakkında “Hızlıca yol alabileceğimiz bir takvim değil, elbette kısa, orta ve uzun vadeli planlarımız olacak” diyen İmamoğlu şöyle devam etti: “Plan ve tasarruflarımızı vatandaşımızla paylaşacağız. Esas olan ilk başta israfı engelleyen ve tasarrufu önceleyen, yanı sıra gelirleri artıran bir ekonomik düzen. Şu anda bu tanımları yapabiliriz. 10 gün içinde tespitlerle beraber mali tabloyu size sunma şansımız yok. İBB’ye bütünüyle baktığımızda konuştuğumuz bütçe aslında İBB’nin kurumsal bütçesi. Bir de iştiraklerinin bütçesi var. Onlara henüz hâkim değiliz. Henüz genel kurullar yapılmadı. Çağrılarımız var. Orada da bir kısım el frenleri görüyoruz. Bugün ve yarın onlarla da toplantılarımız var. Hızlı bir şekilde genel kurul yapılıp oraya da ekip arkadaşlarımızla girdikten sonra bütçeyi netleştirme şansımız olacak. Umuyorum hızlı hareket edeceğiz. İstifa eden genel sekreter ve yardımcılarının iştiraklerde görevleri var. Madem istifa ettiniz neden orada duruyorsunuz? İnsanlar iştiraklerdeki yönetimden de, İBB yönetiminden de bize hesap soracak. Şu an itibariyle bizim hızlıca iştiraklere hâkim olmamız lazım. Umuyorum yanlışlarından dönerler. Sürece bütünüyle hâkim olduktan sonra ekonomik vizyonumuzu bütünüyle sizinle paylaşacağız. Hem de hızlıca aldığımız ilk tedbirleri paylaşacağız. Varsa somut tespitlerimiz, size onları da sunacağız.”

İmamoğu, iştiraklerde yönetici olarak görev yapmaya devam eden isimler istifa etmedikleri takdirde haklarında yasal işlem yapılıp yapılmayacağına dair de “Tabii birtakım uygulamalar, imkanlar var. Onları devreye sokacağız. Yasal süreleri göze alırsak, 40-45 günü buluyor. Biz İstanbul’un ve iştiraklerin o kadar zaman kaybına asla tahammülü olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla hızlıca bütün yönetimi ele almamız gerekiyor” diye konuştu.

İcraatlar konusunda bir aksama olmadığını da belirten İmamoğlu, “Kamuoyunu işin içine katıp beraber başaracaklarımız var. Bizim başaracaklarımız var. Revizyonlar var. İstanbul’un bütçesini verimli kullandığımızda öncelediğimiz işler var. Tabii ki başta metro olmak üzere mevcut yürüyen birtakım büyük taahhüt işleri var. Bununla ilgili ulusal veya uluslararası sürdürebilir bir finansman modeli arayışları başlattık, çalışıyoruz. Her yönüyle aktifiz aslında şu anda. Çok inanan arkadaşlarımız ekibimizin içine katılıyor. Bizi tanıdıkça mevcut personelimizin içinde bize eşlik eden, iş üreten insanlar var. Onu da görüyoruz. Hepsi bizim için değerli” dedi.

“Diyalogdan bile kaçınan yöneticiler var”

İmamoğlu, makam araçlarının kullanımı ve vatandaşa gösterilmesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “İşin içine İBB iştiraklerini katmadan bir manzara sergileyemiyorsunuz. Şu anda iştiraklerin istediğimiz sisteme dahil olma pozisyonu yok. Çünkü orada bizim tanımadığımız, bilmediğimiz diyalogdan bile kaçınan yöneticiler var. Bütün bunların değişmesi lazım ki İstanbul’un sistemini bütünüyle vatandaşa gösterelim. Örneğin; duyuyoruz, hemen bazı iştiraklerde araçların markası değiştirilmiş. A markası gitmiş, B markası gelmiş, tasarruf göstermek adına. Bu da iyi bir gelişme ama bizim bütünüyle durumu göstermemiz için bütün idareye sahip olmamız lazım. Hem teftiş kurulunu devreye sokarak, hem de bütün birimlerden sıkı bir rapor talebi yaptım. Geçmişe dönük, bir yıl içerisinde nasıl değişiklikler olduğunu da talep ettim. Hızlıca o rapor önümüze geldiğinde sanıyorum hazır olacağız. Ben bu cumartesiyi arzu etmiştim. Arkadaşlarım bu cumartesiye hazır olma konusunda zorlanıyorlar.”

Görevlerinden istifa eden Genel Sekreter Hayri Baraçlı ve yardımcılarının yönetici olduğu iştirakler şöyle:

Dr. Hayri Baraçlı: İGDAŞ İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Tic. AŞ,

Muzaffer Hacımustafaoğlu: İstanbul Otobüs İşletmeleri Tic. AŞ,

Mevlüt Bulut: İstanbul Asfalt Fabrikaları San. ve Tic. AŞ,

Süleyman Karalı: İstaç İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Ticaret AŞ,

Nihat Macit: KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. AŞ,

Çağatay Kalkancı: Belbim Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ,

Eyyüp Karahan: İstanbul Dünya Ticaret Merkezi AŞ, Metro İstanbul AŞ, İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. AŞ,

Adil Karaismailoğlu: İstanbul İmar İnşaat AŞ,

Ali Karaaslan: İstanbul Enerji San. ve Ticaret AŞ

“15 Temmuz’da İBB önünde anma töreni olacak”

İmamoğlu son olarak, 15 Temmuz anma törenlerine katılıp katılmayacağına dair soruya “15 Temmuz’da zaten İBB önünde anma töreni olacak. Ama şu anda ne Valilikten ne merkezi hükümetten resmi bir program bize iletilmedi. İBB önünde anma törenimiz olacak. Onun da detaylarını yarın sunacağım size” diye yanıt verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.