Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin önde gelen üniversitelerinden MIT’in en yüksek akademik unvanı Türkiyeli iktisatçı Daron Acemoğlu’nun

Dünyaca ünlü iktisatçı, Massachusetts Institute of Technology (MIT) profesörü Daron Acemoğlu’na, “MIT’in en yüksek öğretim üyeliği” sayılan “Enstitü Profesörü” unvanı verildi.

2015’ten bu yana ilk kez verilen bu unvana Acemoğlu’nun yanı sıra, siyaset bilimci Suzanne Berger de layık görüldü. Acemoğlu ve Berger ile birlikte MIT’te bu unvanın sahiplerinin sayısı 12’ye yükseldi.  

MIT Başkanı L. Rafael Reif, Acemoğlu’nun kurumlarının özünü temsil ettiğini söyledi: “Acemoğlu MIT’in özünü temsil ediyor: cesaret, titizlik ve gerçek dünya etkisi. John Bates Clark Madalyası’ndan literatüre yaptığı öncü katkılara kadar, olağanüstü bir akademik başarı sicili oluşturdu. Yaratıcılığını ulusların, toplulukların ve işçilerin gündelik akıbetleri etrafındaki sorunlara odakladığı için, çalışmaları günümüzde daha iyi bir dünya yaratma çabaları için olmazsa olmaz.”

25 yıldır MIT’te çalışmalarını sürdüren Acemoğlu ise, enstitünün bu kararını “Çok onur duydum. Kariyerimin tamamını MIT’te harcadım ve bu karar beni mutlu etti” sözleriyle karşıladı.

1967 doğumlu Daron Acemoğlu, dünyada en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomistten biri. 1986 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitiren Acemoğlu, lisans derecesini İngiltere’nin York Üniversitesi’nden, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise bu dalda en prestijli okullardan Londra Ekonomi Okulu’ndan (LSE) aldı. 1993’ten bu yana ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde ders veren Acemoğlu’nun üstün başarılarından biri 2005 yılında John Bates Clark Madalyası ile ödüllendirilmesidir. Acemoğlu bu yıl da Dünya Ekonomi Enstitüsü’nün Küresel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2006 yılında “Bilim Ödülü”ne, 2013 yılında da T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Acemoğlu’nun ismi sık sık Nobel ekonomi ödülü için geçiyor.

Hakemli dergilerde yayınlanmış 120’den fazla makalesi bulunan Acemoğlu’nun beşinci kitabı “The Narrow Corridor” (Dar Koridor) eylül ayında yayınlanacak. Daron Acemoğlu’nun ilgi alanı içine giren başlıca konular, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliğidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.