Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün Srebrenitsa Katliamı’nın 24. yıldönümünde, toplu mezardaki 33 kurban toprağa verilecek

11 Temmuz 1995’te Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’nın Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından gerçekleştirilen soykırımda öldürülen ve yıllar sonra toplu mezarlarda bulunan 33 kurbanın cenazesi bugün öğleden sonra defnedilecek.  

Her yıl 11 Temmuz’da soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenecek törene, yurtiçi ve yurtdışından gelen binlerce insan katılacak.Türkiye adına da Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu orada olacak.

Bu yıl defnedilecek 33 kurbanın en genci 16, en yaşlısı ise 82 yaşında hayatını kaybetmiş.

Aradan 24 yıl geçmesine rağmen binin üzerinde soykırım kurbanının cesedine hâlâ ulaşılabilmiş değil.

İnsanlık trajedisi olarak kabul edilen ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin hunharca katledildiği Srebrenitsa soykırımı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanmış en büyük katliam olarak kabul ediliyor.

Birleşmiş Milletler’in başlıca yargı organı olan Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı 2007 tarihli kararında Srebrenitsa’da yaşananların “soykırım” olduğuna ancak sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetmişti. Ancak Rusya 2015’te BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve kasabada yaşananları “soykırım” olarak nitelendiren karar tasarısını veto ederek, yaşananların BM nezdinde de soykırım olarak tanınmasına engel oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.