Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi’nde bugün: 4 özel günde ulaşım ücretsiz olacak, Esenler Otogarı’nın otoparkı İSPARK’a devredildi

İBB Meclisi Temmuz ayı toplantısının ikinci oturumu bugün gerçekleştirildi. Pazartesi günü sunulan 63 teklif mecliste görüşüldü. Geçen tekliflerin neticesinde 15 Temmuz, Kurban Bayramı, okulların açılacağı ilk gün ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda toplu taşıma ücretsiz olacak. En önemli tekliflerden iç borçlanma yetkisi hakkındaki teklif uzun tartışmaların ardından, talep edilen 2 milyar 225 milyon liralık teklif 1 milyar 525 milyon liraya indirilerek kabul edildi. Esenler’deki Büyük İstanbul Otogarı’nın otopark işletmeciliği ise İSPARK A.Ş.’ye devredildi.

Pazartesi günü başlayan İBB Meclis Temmuz toplantısı bugün sona erdi. Görüşülen 63 teklif içinde beş madde komisyona havale edilirken iç borçlanma yetkisini ve ulaşımdaki indirimleri içeren maddelerin de dahil olduğu 58 teklif kabul edildi.

Ulaşım konusunda geçen dört teklife göre 15 Temmuz Pazartesi günü 06.00 ile 16 Temmuz Salı 06.00’ya kadar, Kurban Bayramı süresince, okulların açılacağı ilk gün ve bu sene ilk defa 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda toplu taşıma ücretsiz olacak.

2 milyar 225 yerine 1 milyar 525 lira

Meclis’ getirilen teklifler içinde en önemlilerinden iç borçlanma yetkisine dair teklif ise tartışmalara sebep oldu. İmamoğlu’nun önerdiği biçimiyle 2 milyar 225 milyon liralık acil borçlanma talebi komisyonda AKP’li üyelerin etkisiyle 1 milyar 525 milyon lira olarak değiştirildi ve bu şekilde kabul edildi. İmamoğlu, konuyla ilgili olarak “1.3 milyar lira sadece faiz ödemesi var. Fıkrayla süsleyebilirsiniz ancak İstanbul’un bütçe meselesi çok ciddi bir meseledir. Sadece kamu gelirinde geçen seneye göre 1 milyar lira azalma var” diyerek geçirilen miktarın borçlarla karşılaştırıldığında hâlâ az olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili söz alan AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “Teşekkür almamız gerekirken, komisyonda evet derken sanki suç işliyormuş gibi tavır hoş değil. 5 yıl bu mecliste daha çok farklı borçlanmalarla karşılaşacağız. Bugün biz bu gerçeklikle borçlanma talebine evet diyoruz ve arkasındayız. Buyurun özkaynaktan üretin ve çözün. Ama İBB’nin borcu karşılayacak çok büyük bir gücü var. Sadece KİPTAŞ’ın elindeki konutlar bu borcu karşılayabilir” dedi. CHP grubu adına konuşan Tarık Balyalı ise şunları söyledi: “Her şeyi borçlanmayla yapmasaydınız, borç limitimiz bu noktalara gelmezdi. Sizin bıraktığınız bir tablo var. Bu tablodan İstanbul’u ayağa kaldırmak için irade kullanıyoruz. İlkesel olarak karşı olduğumuz ancak bugün mecbur olduğumuz bir konuya evet diyoruz. Siz diyorsunuz ki, siz İstanbul’a hizmet üretmeyin, yatırım üretmeyin. Bizim yarattığımız banka borçlarının faizlerini ödeyin diyorsunuz.”

Esenler Otogarı’nın otoparkı İSPARK’a devredildi

Bir diğer önemli değişiklik ise Esenler Otogarı olarak bilinen Büyük İstanbul Otogarı Otopark İşletmeciliği’nin İSPARK A.Ş.’ye devredilmesi oldu. İmamoğlu, otogarda türlü suçların işlendiği ve kullanılamaz hale geldiğini belirterek “Buraya bir an önce müdahale edeceğiz” dedi. Otopark dışında kalan bölüm ise tekrar değerlendirilecek. Şehir Hatları’ndaki Caddebostan vapurunun ismi ise ortak bir kararla Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı münasebetiyle Fuat Sezgin olarak değiştirildi.

İmamoğlu, 13.00’te başlayan toplantıya Srebrenitsa Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anarak başladı ve ardından tutanaklar meclise sunuldu. İmamoğlu 15 Temmuz anma programını da duyururken pazartesi günü 11.45’te İBB’de tören yapılacağını, ardından da Şehzadebaşı Camii’nde mevlit okutulacağını söyledi.

Söz kesme ve davet tartışması

Tekliflerin oylanması ve görüşülmesine geçilmeden önce gündem dışı söz alan AKP’li meclis üyeleri, İmamoğlu’nun pazartesi günü Göksu’nun mikrofonunu kesmesine tepki gösterdi ve mecliste taraf olduğu yönünde eleştirilerde bulundu. İmamoğlu ise eleştirilere şöyle cevap verdi: “Hiçbir şekilde meclisin demokrat ruhuna zarar verecek bir davranışta bulunmayız. Pazartesi günü ortaya koyduğumuz tavırda bir eksiklik yoktur. Bundan sonraki süreçte de demokrat bir dönemi yaşatacağız.

AKP’li belediye başkanlarının davetlere katılmamasıyla ilgili Göksu, “Oldu bittiyle, özel kalemlerimiz sekreterya tarafından aranarak bir yere davet ediliyoruz. Bu usul doğru değil” derken İmamoğlu, “Bir hafta önceden davetlerimizi yapıyoruz. Ben olsam özgür ve özgün irademle gelirdim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Yıldırım’ın “25 belediye başkanımız” sözlerini eleştiren İmamoğlu, “Ben her fırsatta 39 belediye başkanım dedim” açıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.