Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: AB Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım hazırlığında

Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dışında ABD’den Rusya’ya, Avrupa Birliği’nden (AB) Mısır’a kadar geniş bir cepheden tepki var. AB’nin tepki dışında yaptırım hazırlığında olduğu da bildiriliyor. Reuters haber ajansı, yaptırımlar konusunda pazartesi günü görüşecek olan AB Dışişleri Bakanları’na sunulmak üzere hazırlanmış bir metne ulaştı. Taslak metinde Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerinin ve Türkiye ile üst düzey temasların askıya alınması öngörülüyor.

AB’nin yaptırım kararına ilişkin sözkonusu taslak metinde “AB, Türkiye’nin devam eden ve yeni yasadışı sondaj faaliyetleri ışığında, Hava Taşımacılığı Anlaşması için müzakereleri askıya alma ve ilk kez üst düzey diyalog görüşmelerini yapmama kararı almıştır” ifadesi yer alıyor.

Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine devam etmesi durumunda AB’nin başka kısıtlayıcı tedbirleri de devreye sokabileceğinin belirtildiği karar taslağında, “Konsey, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye 2020’de sağlanacak katılım öncesi desteği düşürme teklifini destekliyor ve Avrupa Yatırım Bankası’nı Türkiye’ye borç verme faaliyetlerini gözden geçirmeye davet ediyor” ifadesine de yer verilmiş.

Reuters haberinde metin üzerinde değişiklik yapılabileceğini, nihai kararın ise pazartesi günü alınacağını hatırlatıyor.

AB, üyesi olan ve Türkiye’nin tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti’ni adanın tamamında egemen devlet olarak görüyor ve Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerini “egemenliğinin ihlali” çerçevesinde “yasadışı” kabul ediyor. Ankara ise Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ettiğini ve sondaj faaliyetlerinin kıta sahanlığı içerisinde yürütüldüğünü savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.