Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’dan İngiltere ve ABD’ye uyarı: “Basra Körfezi’ndeki savaş gemilerinizi geri çekin”

Tahran yönetimi İngiltere’den de geçen hafta Cebelitarık Boğazı’nda alıkoyduğu İran’a ait petrol tankerini derhal serbest bırakmasını talep etti. İran, Basra Körfezi’ndeki gerginliğin tehlikeli boyutlara ulaştığı uyarısı yaparak yabancı güçlerden bölgedeki savaş gemilerini çekmelerini istedi.

İngiltere 4 Temmuz’da Avrupa Birliği yaptırımlarını delerek İran’dan Suriye’ye ham petrol taşıdığını öne sürdüğü Grace 1 isimli tankeri Cebelitarık Boğazı’nda durdurup, alıkoymuştu.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, “Bu tehlikeli bir oyun ve tehlikeli sonuçları olacaktır. İngiltere’nin İran gemisini alıkoymak için öne sürdüğü yasal gerekçeler meşru değil… Sözkonusu tankerin serbest bırakılması bütün ülkelerin çıkarınadır” açıklaması yaptı. Tahran, geminin serbest bırakılmaması halinde mukabele amaçlı önlemlerine başvuracağını duyurdu.

İngiltere Grace 1 adlı tankerin ambargoya rağmen İran’dan Suriye’deki Banyas rafinerisine ham petrol taşıdığını ileri sürüyor. Cebelitarık’ta durdurulan geminin kaptanı tutuklanmış durumda.

Grace 1 adlı petrol tankeri İngiltere’ye bağlı Cebelitarık özerk yönetimi tarafından alıkonulmuş durumda. Cebelitarık mahkemesi geçen Cuma, İran tankerinin 14 gün daha tutulabileceği yönünde karar aldı ve bu Salı günü de geminin kaptanını tutukladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise dün İngiltere’yi, bu yapılanların “karşılığı olacağı” konusunda uyardı.

Bu hafta başında ise İngiltere, İran’a ait üç geminin İngiliz bandıralı bir petrol tankerinin Hürmüz Boğazı’ndan geçişini engellemeye çalıştığını öne sürerek, Basra Körfezi’ndeki ticari gemilere eşlik etmek üzere bölgeye savaş gemileri gönderme kararı aldı.

ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford da “ABD’nin İran ve Yemen çevresindeki denizlerde güvenliği sağlamak için uluslararası bir askeri koalisyon oluşturmak istediğini” duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da “dünyada terörün en büyük sponsoru” olarak nitelendirdiği İran’a karşı Körfez ülkelerinin yanı sıra Asya ve Avrupa ülkeleri ile daha geniş bir koalisyon oluşturmak istediklerini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.