Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanayide üretim kıpırdıyor: Yıllıkta yüzde 1,3 azaldı, aylıkta yüzde 1,3 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayi üretim endeksinin Mayıs 2019 sonuçlarını açıkladı. Buna göre mayısta sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 oranında azaldı, bir önceki aya göre ise yüzde 1,3 oranında arttı. Sanayi üretimi nisanda, yıllık yüzde 4 azalmıştı.

Grafik: TÜİK

Endeks verileri sanayinin alt sektörleri açısından incelendiğinde, 2019 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,8 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin yüzde 4,1 arttığı görülüyor.

Verilere aylık bazda bakıldığında ise mayıs ayında nisana göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinin yüzde 5,2 sanayi sektörü endeksinin yüzde 1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin de yüzde 2,9 arttığı görülüyor.

Grafik:TÜİK

Öte yandan, mal grupları itibariyle endeks verileri de şöyle: 

Ara malı üretimi, yıllık bazda yüzde 6,7 oranında azalırken aylık bazda yüzde 0,4 oranında arttı. 

Dayanıklı tüketim malı üretimi, yıllık yüzde 2,1 oranında, aylık yüzde 0,5 oranında azaldı.

Dayanıksız tüketim malı üretimi, yıllık yüzde 0,9 oranında arterken aylık yüzde 0,7 oranında azaldı.

Enerji üretimi, yıllık yüzde 7,7, aylık yüzde 2 oranında arttı.

Sermaye malı üretimi, yıllık yüzde 3,4 oranında, aylık yüzde 6,5 oranında arttı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.