Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump’ın, göçmen karşıtı politikalarını eleştiren kadın vekillere yönelik “ırkçı” saldırısına tepkiler büyüyor

Amerikan Kongresi Başkan Donald Trump’ı ırkçılıkla suçluyor. Trump, yönetiminin uyguladığı göçmen karşıtı politikaları eleştiren Amerikan Kongresi’nin Demokrat Partili dört kadın üyesini, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar ve Ayanna Pressley’i dün sosyal medyada hedef aldı ve “geldikleri –suça batmış, berbat- ülkelere geri dönmeleri gerektiğini” yazdı.

Trump tweetinde “Gidip kendi ülkelerini düzeltsinler ondan sonra gelip nasıl yapılacağını bize de anlatsınlar” dedi ve Temsilciler Meclisi üyesi bu kadınların ismini anmadan Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin “bu Kongre üyeleri için hızla ücretsiz seyahat ayarlamalarını yapmaktan memnuniyet duyacağını” da ileri sürdü.

Adı geçen dört vekil ile son dönemde gerginlik yaşadığı bilinen Pelosi, Trump’ın umduğunun aksine, Başkan’a sert çıktı ve kendisini ırkçılıkla suçlayanlar arasında yer aldı. Pelosi Trump’ı “yabancı düşmanlığı” yapmakla suçladı ve amacının ülkeyi bölmek olduğunu vurguladı. Kongre üyelerine saldırmak yerine Amerikan değerlerine uygun insancıl göçmen politikaları için kendileriyle beraber çalışmaya çağırdı.

Filisitinli mülteci bir ailenin çocuğu olarak Detroit’te doğan Tlaib, Trump’ın çıkışına görevden azledilmesi gerektiğini söyleyerek tepki verdi.

Porto Riko asıllı Amerikalı bir aileye mensup olan New York doğumlu Occasio-Cortez, “Geldiğim ve sadakat yemini yaptığım tek ülke ABD’dir” derken, Cincinnati doğumlu Pressley de “Irkçılık böyle ifadesini bulur. Bizlerde de demokrasi ifadesini buluyor” açıklamasını yaptı.

https://twitter.com/AOC/status/1150540192408834048?s=20
Temsilciler Meclisi üyesi Ocasio-Cortez, Başkan Trump’ın “beyaz milliyetçiliği”yle dünyaya
şov yaptığını, kendisinin ise ekibiyle beraber göçmenler için
“Haklarınızı Bilin” kampanyası yürüttüğünü anlatıyor.

Dört vekilden ABD’de doğmayan tek kişi, Somali doğumlu Omar ise Trump için “Gelmiş geçmiş en kötü, en yolsuz, en beceriksiz Başkan” dedi.

Demokrat Parti’nin 2020 başkan aday adayları arasında yer alan Bernie Sanders, Elizabeth Warren ve Beto O’Rourke ile Cumhuriyetçi Parti’den yakın zamanda Trump’ın politikaları nedeniyle istifa eden Michiganlı vekil Justin Amash ve John McCain’in kızı, Cumhuriyetçi köşe yazarı Meghan McCain de Trump’ı ırkçılıkla suçlayanlar arasındaydı.  

Trump ise aldığı tepkilere pazar akşamı yine Twitter’dan yanıt verdi, “Demokratların ülkemiz hakkında kötü konuşan ve İsrail’den tutkuyla ve fütursuzca nefret eden insanlara sahip çıktığını görmek üzücü” yazdı.

Trump daha önce, Haiti ve El Salvador gibi ülkeler için “bok çukuru” tabirini kullandığı için de ırkçılıkla suçlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.