Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yolsuzluktan yargılanan Güney Afrika Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Zuma: “Dış güçler bana komplo kurdu”

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin yolsuzlukla suçlanan eski Devlet Başkanı Jacop Zuma, “dış güçlerin komplosu”yla karşı karşıya olduğunu ileri sürdü. Yolsuzluk, kayırmacılık, şantaj ve kara para aklama suçlarından yargılanan Zuma, savunmasını verdiği ilk duruşmada hakkındaki iddiaların “iktidardan düşmesini amaçlayan yabancı ülkelerin istihbarat servisleri”nin ürünü olduğunu iddia etti. 77 yaşındaki siyasetçi yolsuzluk iddiaları nedeniyle geçen yıl görevinden istifa etmek zorunda kalmış, parti liderliğini de yardımcısı milyarder işadamı Cyril Ramaphosa’ya kaptırmıştı. Ramaphosa liderliğindeki iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) mayıs ayındaki seçimlerde oyların yüzde 60’ına yakınını alarak birinci olmuştu. Ancak bu partinin Mandela’nın başkan olduğu 1994 seçimlerinden bu yana en kötü oy oranı oldu.

Beş gün boyunca savunma verecek olan Zuma, ANC’ye iki ülkenin ajanlarının sızdığını, bu yargı sürecinin de onlar tarafından tezgahlanmış bir itibarsızlaştırma kampanyası olduğunu söyledi. 2009’da iktidara gelmeden önce de hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası bulunan Zuma, bu davada Hint asıllı Gupta ailesine usulsüz kamu ihaleleri vermek ve Guptalar’ın devletteki atamalarda söz sahibi olmasını sağlamakla suçlanıyor.

Zuma aleyhinde 1994 yılında yapılmış bir silah alım ihalesine hile ve fesat karıştırmak ve kara para aklamak suçlamasıyla açılmış bir başka dava ile 23 milyon dolar kamu parası harcayarak yaptırdığı malikanenin konu edildiği kamu kaynaklarını kötüye kullanmak suçlamasıyla yürütülen bir soruşturma daha bulunuyor. Ayrıca, Yüksek Mahkeme de nisan ayında Zuma hakkında devlet başkanı seçilince düşürülen 783 ayrı yolsuzluk iddiasının yeniden soruşturulmasının yolunu açacak bir karar aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.