Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD ile İran arasında arabuluculuğa soyunuyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sırbistan ziyareti sırasında İran ve P5+1 (İngiltere, Fransa, Rusya, ABD, Çin ve Almanya) ülkeleri arasında imzalanan anlaşmayı korumak için bu hafta Trump, Ruhani ve Putin ile telefon görüşmesi yapacağını açıkladı.

Belgrad’da basın toplantısında konuşan Macron, “Geçen haftalarda kurduğumuz dinamikler kötü olayların yaşanmasını ve İran tarafının aşırı tepki vermesini engelledi. Avrupa tarafından yeni bir dilin kurulmasına ve Amerikalılar ile sürekli bir diyaloğun yolunu açtı” dedi.

Macron’un diplomatik danışmanı Emmanuel Bonne, 20 Haziran ile 9 ve 10 Temmuz tarihlerinde arabuluculuk için İran’ın başkenti Tahran’a gitti. Fransa Cumhurbaşkanlığı Elysée “Durum çok değişken ve tehlikeli. Bu yüzden iki taraf arasında bir mola alma ihtimalini araştırmak çok önemli“ açıklamasını yaptı. Viyana’daki anlaşmada imzası bulunan Londra ve Berlin tarafından da desteklenen bu girişim, İran’ı “anlaşma koşullarını uygulamaya” geri döndürmeyi amaçlıyor.  

Elysée’nin diplomatik danışmanı Emmanuel Bonne ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 10 Temmuz, Tahran, AFP

14 Temmuz’da Fransa, İngiltere ve Almanya, İran ile 2015’te imzalanan anlaşmanın korunması için ortak bir açıklama yaptı. Ayrıca İran, ABD’nin yaptırımlarına karşı Avrupa Birliği ülkelerinden, anlaşma koşullarının tekrar sağlanmasını istiyor.

Kaynak: Le Monde, RFI

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.