Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni yayınlanan Kalkınma Planı siber güvenliği nasıl etkileyecek?

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildikten sonra yayınlanan ilk kalkınma planı olan 11. Kalkınma Planı, 3 boyutlu yazıcılardan sosyal medya ve e-ticaret platformlarına kadar teknolojinin merkezinde olduğu birçok yeni alana dair politika önerileri sunuluyor. Kalkınma planında siber güvenlik ver veri mahremiyetiyle ilgili önemli maddeleri de barındırıyor.

Siber Bülten web sitesi 11. Kalkınma Planı’nı siber güvenlik açısından değerlendirdi:

“Siber Güvenlik ve Mahremiyet başlığının yer aldığı planda, ulusal savunmanın bir parçası olan siber güvenlik için 3 temel unsurun özellikle altı çiziliyor: Teknik altyapı, kurumsal kapasite ve beşeri sermaye. Diğer ülkelerin bu 3 temel esası geliştirmek için yoğun çaba sarf ettiği kaydediliyor.

Kalkınma planında uluslararası siyaset açısında çok önemli bir ayrım yapılması da dikkat çekti. 32. Maddede ülkelerin veri transferi konusundaki yaklaşımları üzerinde durulurken ‘büyük teknoloji firmalarına sahip ülkeler’ ve diğerleri ifadesi yer aldı. Veri mahremiyeti konusunda birbirine zıt iki siyasetin bu iki kutup tarafından izlendiği vurgulandı. Büyük teknoloji şirketlerine sahip ülkelerin veri transferinin daha kolay şekilde yapılabilmesini isterken, diğer ülkelerin bunu zorlaştırmak için çeşitli hukuki düzenlemelere başvurduğu planda yer aldı. ve mahremiyet ve veri transferi konusunda daha sıkı düzenlemelerin gündeme gelmesi beklendiği ifade edilmiş”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.