Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB Komisyonu Başkanı seçilen ilk kadın Ursula von der Leyen, komisyon üyeliklerinin yarısını kadınlara verecek

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı AB Komisyonu başkanlığına ilk kez bir kadın seçildi. AB liderlerinin göreve aday gösterdiği Almanya eski Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Avrupa Parlamentosu’ndaki oylamada, aranan 374 salt çoğunluğu kıl payı geçmeyi başardı; 327’ye karşı 383 oyla başkanlık koltuğunu aldı. AB Komisyonu başkanlığına 50 yıldır seçilen ilk Alman olan Ursula von der Leyen, Almanya’nın da ilk kadın savunma bakanıydı.

60 yaşında ve 7 çocuk annesi olan von der Leyen, liderlik edeceği Avrupa Komisyonu üyelerinden başlayarak AB kurumlarında cinsiyet eşitliğini sağlamayı vaat ediyor.  

AB Komisyonu Başkanı seçilen Ursula von der Leyen bu twitinde 1958’den bu yana AB Komisyonu’nda görev yapan üyelerin sadece yüzde 20’sinin kadın oluşuna dikkat çekiyor ve başkanlık edeceği komisyonda üyelerinin yarısını kadınlardan oluşturmakta kararlı davranacağını söylüyor.

Von der Leyen’in diğer vaatleri arasında AB çapında çalışanlar için standart bir asgari ücret ve işsizlik ödeneği uygulamasını hayata geçirmek ve 2030 yılına kadar AB’nin karbon emisyonlarını yüzde 55 oranında azaltmak da var.

AB Komisyonu’nun yeni başkanı olmaya hazırlanan Ursula von der Leyen yedi çocuk annesi.

Belçika doğumlu von der Leyen Almanya’ya 13 yaşında yerleşmiş. Siyasete atılmadan önce, Londra Ekonomi Okulu’nda ekonomi, Hannover Üniversitesi’nde tıp okuyan von der Leyen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in muhafazakâr partisi Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) üyesi.

Halen başkanlık görevini yürüten Jean Claude Juncker görevi halefi von der Leyen’e kasım ayında devredecek.  

Almanya’nın yeni Savunma Bakanı CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer oldu

Almanya’nın en güçlü kadınları: (soldan sağa) Annegret Kramp-Karrenbauer, Angela Merkel ve Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen’in AB Komisyonu başkanlığına seçilmesinin ardından boşalttığı Almanya Savunma Bakanlığı koltuğuna ise CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer geliyor. Daha önce kabinede yer almayacağını ve sadece genel başkanlık görevine yoğunlaşmak istediğini söylediği için 56 yaşındaki Kramp-Karrenbauer’in bu göreve getirilmesi sürpriz bir gelişme olarak değerlendirildi.

Kramp-Karrenbauer’in görevini bugün Cumhurbaşkanlığında düzenlenecek törenle resmen devralması bekleniyor. Bugün 65’inci doğum gününü kutlayacak olan Başbakan Angela Merkel de başbakanlık koltuğunun halefi olarak işaret ettiği Kramp-Karrenbauer’i kabul edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.