Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi, ırkçı söylemlerinden dolayı Trump’ı kınadı

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Trump’ı “yeni Amerikan vatandaşlığı almış kişiler ve farklı etnik kökenden kişilere yönelik korku ve nefreti meşrulaştıran ırkçı söylemlerde bulunduğu için” kınadı.

Trump, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı (zenofobi) içeren söylemlerinde hedef gösterdiği dört kongre üyesinden ülkeyi terk etmelerini istemiş, ardından söylediklerinin ırkçı olmadığını savunmuştu.

Salı günü yapılan görüşmede, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Trump’ı kınadı. Karar 187’a karşı 240 oyla alındı. Tüm Demokrat temsilciler ve bağımsızlar dışında 4 Cumhuriyetçi senatör de Trump aleyhine oy verdi.

Olaylar nasıl başladı?

Trump, attığı tweet’lerde Demokrat Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley ve Rashida Tlaib’i hedef göstererek “geldikleri – suça batmış, berbat – ülkelere geri dönmeleri gerektiğini” yazmıştı.

Oylama yapılmadan önce Demokratlar yaptıkları açıklamada “Hükümetin en yüksek merciinde ırkçılığa yer yok” derken Cumhuriyetçiler suçlamaları “saçma bir iftira” olarak tanımladı.

Karar, meclisten geçtikten hemen sonra Demokrat Al Green, Trump hakkında görevi kötüye kullanma suçlamasında bulundu fakat talebi reddedildi.

Trump oylamanın ardından attığı tweet’lerde de kendini savunmaya devam etti:

“Cumhuriyetçilerin, bana karşı yapılan oylamada birlik olduklarını görmek çok güzeldi. Eğer gerçekten suçlayacak bir şey arıyorsanız, onların – 4 kongre üyesinin – ülkemiz ve İsrail hakkında söylediklerine bakın”

Kararda ne deniyor?

“Başkan Trump’ı kongre üyelerini hedef alan ırkçı söylemlerinden dolayı” kınayan karar, ABD’nin kurucularına ve eski başkanlarına da atıfta bulundu. Kararda, “Göçmenlik Amerikan tarihinin her aşamasında tanımlıdır” deniyor.

Ayrıca, “Bütün Amerikalılar; Amerikan yerlileri ve esir edilmiş Afro-Amerikanlar dışında, göçmendir ya da göçmenlerin torunlarıdır” ifadeleri de yer aldı.

Meclis sözcüsü Nancy Pelosi, görüşmede Trump’ın söylemlerini “saygısız, iğrenç ve ırkçı” olarak değerlendirdi.

ABD tarihinde, başkanın kınanması alışılmış bir durum değil. Bu anlamda alınan bu karar, ABD tarihi için de önem taşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.