Haziranda konut satışları yarı yarıya azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2019’a ait konut satış istatistiklerini yayınladı. Buna göre Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 oranında azaldı.

Haziranda 61 bin 355 konutun, 10 bin 60’ı İstanbul’da, 5 bin 430’u Ankara’da, 3 bin 390’ı Antalya’da satıldı. Haziranda Ardahan’da sadece dört konut satılırken, Hakkari’de 15, Bayburt’ta 38 konut satılabildi.

Haziran 2019’da ipotekli yani banka kredili konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,6 oranında azaldı.

Öte yandan ilk defa satılan konutlar ile ikinci el konutlarda da sıkıntı olduğu görülüyor. İlk defa satılan konutların sayısı yüzde 59,2 azalırken, ikinci el konut satışları yüzde 38,9 oranında daraldı.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ise yüzde 30,5 oranında artış var. Yabancıların aldığı 2 bin 689 konutun 1.009’u İstanbul’da, 668’i Antalya’da, 134’ü Ankara’da, 123’ü Yalova’da, 122’si Bursa’da satıldı.

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Onları İran, Rusya, Almanya, İngiltere ve Kuveyt vatandaşları izledi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş