Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van: Turist, siyasi mülteci, kaçak işçi… Binlerce İranlı’nın durağı

Le Monde’un İran muhabiri Ghazal Golshiri, Van’daki İran nüfusunu ele alan bir haber yazdı. Haber, bu nüfusun çok büyük bir artışta olduğunu açıklıyor. 

İran’a birkaç saatlik yol mesafesinde bulunan Van’da Farsça’nın çok yaygınlaştığını belirten Golshiri, birçok dükkanda Farsça tabelanın da bulunduğunu belirtiyor. Özellikle vizesi olmayan İranlılar’ın Van’a gelip yasadışı çalıştıklarını anlatan muhabir, Van’daki İranlı nüfusun ülkenin sorunlarını yansıttığını anlatıyor: ekonomik ve siyasi sorunlar, temel özgürlüklerin eksikliği ve normal hayat standartları.

Golshiri, haberinde Neda isimli genç bir İranlı kadın ile röportaj yapıyor. Neda ona başkent Tahran’da üç sene boyunca hemşirelik yaptığını anlatıyor. 

Her gün saatlerce çalışıp çok az ücret aldığını anlatan Neda, ülkesinin Amerikan yaptırımlarından dolayı yaşadığı büyük ekonomik sıkıntılar nedeniyle Van’a yerleşmiş. Bir senelik oturma izni olmasına rağmen çalışma izni olmadığını anlatan Neda, birçok İranlı’nın yaptığı gibi yasadışı şekilde çalıştığını belirtiyor. 

Bir eğlence mekanında çalıştığını anlatan Neda, bu mekana insan çekmek ile sorumlu olduğunu anlatıyor. Aynı eğlence mekanında çalışan başka bir İranlı kadına göre, çalışma koşulları oldukça kötü. Ancak birçok turistin bu mekanı ve Van’ı cennet gibi gördüğünü, burada İran’ın aksine istedikleri kadar dans edip içki içtiklerini anlatıyor.

Golshiri son olarak Van’da çok fazla İranlı siyasi mülteci olduğunu yazıyor. Siyasi tehditler nedeniyle Van’a gelen bu insanların Amerika ile gerilimlerin artmasından çok endişe duyduğunu aktaran muhabir, yaptığı bir başka röportaj ile bu insanların kötü koşullarda az paraya çalıştıklarını söylüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.