Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyayı sallayan FaceApp yazılımının arkasındaki Rus yazılımcının öyküsü

Tüm dünyayı saran faceapp çılgınlığı gerçekten bir veri ve dijital kimlik hırsızlığı mı? Uygulamanın hızla yayılmasının ardından birçok komplo teorisi duyduk. İşte Siberbülten web sitesi de bu uygulamanın ardındaki Rus yazılımcının peşine düşmüş:

“FaceApp, artan tepkiler üzerine bir açıklama yayınlayarak kullanıcı bilgilerini herhangi bir üçüncü tarafa satmadığını ve paylaşmadığını duyurdu. Buna rağmen kullanıcı sözleşmesinde FaceApp’in kendi bünyesinde bulundurduğu şirketler ile kullanıcı bilgilerinin paylaşabileceği bilgisi bulunuyor.

https://twitter.com/AnadoluEfesSK/status/1151090231401205766?s=20

Şirketin açıklamasında, kullanıcılardan gelen ‘benimle ilgili tüm verileri silin’ isteklerinin öncelikli olarak değerlendirildiği belirtilirken, birçok verinin 48 saat içerisinde sunuculardan silindiği de verilen bilgiler arasında yer aldı. Açıklamada yer almasa da FaceApp’in CEO’su Yaroslav Goncharov, Amazon ve Google sunucuları kullandıklarını duyurmuştu.

Şirketten yapılan açıklamada, sosyal medyada sıklıkla dile getirilen ‘uygulama galerideki tüm fotoğrafları indiriyor’ haberlerine de cevap verildi. FaceApp’in sadece kullanıcının uygulamaya yüklediği fotoğrafı sunucularında barındırdığı açıklandı. Hızlı performans aldıkları için kullanıcı verilerinin bulut sunucularda tutulduğu bilgisi de verildi.

Şirket ilk olarak St. Petersburg’da kuruldu

Goncharov’un Linkedin sayfasındaki bilgilere göre, FaceApp’in CEO’su St. Petersburg Devlet Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okudu. Goncharov, FaceApp’in sahibi olan Wireless Lab şirketini de bu şehirde kurdu.

Yaroslav Goncharov

St. Petersburg, Rusya’nın önemli ekonomi merkezlerinden biri. Ayrıca, Rus devletine bağlı olarak çalışan ve Putin’in ‘troll fabrikası’ olarak bilinen Internet Research Agency (IRA) de bu şehirde bulunuyor. ABD’de yapılan 2016 Başkanlık Seçimine Rusların siber operasyonlar ile müdahale ettiğinin ortaya çıkması üzerine birçok Rus asıllı istihbarat görevlisine yaptırım uygulanmıştı.

St. Petersburg’da kurulan şirket 2018’de Rusya’nın Silikon Vadisi olarak bilinen Skolkova şehrine taşındı.

FaceApp’in yazılım ekibi Rusya’da bulunmuyor. Buna karşılık şirketin Ar-Ge merkezi Rusya’da. Buna rağmen şirketin kullanıcılardan aldığı verileri Rusya’da değil, ABD’de tuttuğu açıklandı. Fakat güvenlik araştırmacıları FaceApp’in bir Rus yazılım geliştiriciye ait olması ve güvenlik ile ilgili tartışmaların ‘Rusya’ ekseninde yapılmasından rahatsız. Güvenlik uzmanı Elliot Anderson yaptığı açıklamada, dünyanın önde gelen birçok yazılım geliştiricisinin Rusya’da yaşadığını ve güvenlik ile ilgili bir sorunla karşılaşılmadığını söylüyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.