Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’dan S-400 teslim alan Türkiye, ABD’nin F-35 savaş uçağı projesinden resmen çıkarılıyor

ABD, daha önce açıkladığı üzere, S-400 hava sistemlerinin teslim alınmaya başlanması ardından Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından resmen çıkardı. Karar hem Beyaz Saray hem de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından duyuruldu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “F-35’lerin bu uçakların gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi toplamak amacıyla kullanılacak Rus istihbarat toplama platformuyla birlikte kullanılması mümkün değil” denildi.  Açıklamada “65 yılı aşkın süredir NATO’nun güvenilir bir müttefiki olan Türkiye’nin S-400’leri kabul etmesinin, NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusundaki taahhütlerini baltaladığı” vurgulandı.

Pentagon’da ise savunma politikasından sorumlu olan David Trachtenberg ve savunma projelerinden sorumlu müsteşar Ellen Lord, kararı bir basın toplantısı ile duyurdular.

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının maliyetini 9 milyar dolar olarak açıklayan yetkililer, iş imkanlarının ve ekonomik fırsatların kaybedileceğine dikkat çektiler. F-35 programının yürürlükte olacağı dönem boyunca Türkiye’nin kaybının 9 milyar doları bulacağı belirtilirken, Türkiye’nin tedarik zincirinden çıkarılmasının ABD’ye maliyeti ise 500-600 milyon dolar olarak açıklandı.

Basın toplantısında Trump yönetiminin Türkiye’ye kısa adıyla CAATSA olarak bilinen “Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası” uyarınca yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı da soruldu. Pentagon yetkilileri CAATSA kapsamındaki yaptırımlara ilişkin soruların ABD Dışişleri Bakanlığı’na yöneltilmesi gerektiği mesajını verdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, “Bu tek taraflı adım müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığı gibi hiçbir meşru gerekçeye de dayanmamaktadır” ifadesini kullandı, “ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet ediyoruz” denildi.

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması konusunda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bir açıklama yaptı ve şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin NATO’ya katkısı ve NATO’nun Türkiye ile iş birliği, F-35’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. S-400 meselesini küçümsemiyorum, ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400’lerden çok daha fazlasıdır. Ancak geldiğimiz noktadan dolayı kaygı duyuyorum çünkü Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.