Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Notre Dame yangını sonrası katedral çevresindeki okullarda yüksek oranda kurşun tespit edildi

Notre-Dame de Paris Katedrali’nde 15 Nisan’da çıkan ve tarihi yapının ağır hasar görmesine neden olan yangının etkileri sürüyor. Yangında alev alan katedralin çatısındaki 400 ton kurşunun, bölgede kurşun kirliliğine neden olduğu ortaya çıktı. Katedralin çevresindeki eğitim kurumlarında yüksek oranda kurşun saptanması sonrası Bölge Sağlık Ajansı (ARS), okulların temizliğinden emin olmak istiyor. Paris Belediyesi’nin yapacağı temizlik, Notre Dame Katedrali’ne yakın olan ve kurşun oranının yüksek olduğu kreş ve okulları kapsayacak.

Yangın akşamı ARS’nin genel müdürü, “Elde ettiğimiz verilere göre toplum sağlığı koruma altına alındı” demişti. Paris Belediyesi Sağlık Müdürü Vekili Arnaud Gauthier ise olaya daha temkinli yaklaşarak “En küçük bir risk oranı ortadan kalkmadan eylülde hiçbir kreş ve okul açılmayacak” diye konuşmuştu.

Okullarda duvarlar ve mobilyalar da dahil olmak üzere sıkı bir temizlik yapılması planlanıyor. Küçük yaştaki çocukların kurşun zehirlenme riski daha fazla. Havada, yerde bulunan kurşundan kolaylıkla etkilenebilecekleri ve oyun oynarken ellerine buluşan kalıntıyı ağızlarına sokabilecekleri için özellikle çocukların sağlığından endişe ediliyor.

Saint-Louis sokağında bir ilkokulda metrekareye (µg/m2) düşen kurşun miktarının 255 mikrogram, Seine Nehri’ne yakın Saint-Jacques sokağındaki okuldaki miktarın 230 mikrogram, bir kreşin bahçesindeki metrekareye düşen miktarın 130 mikrogram olduğu tespit edildi. Halk Sağlığı Yüksek Konseyi kurşun oranının 70 µg/m2’yi aşmasını risk olarak değerlendiriyor. Yangından sonra katedrale yakın bölgede oturan hamile kadınlar ve küçük çocukları bulunan aileler sağlık kontrolüne davet edilmişti.

Yangından üç ay sonra, 16 Temmuz’da Notre Dame de Paris’in restorasyonu için hazırlanan yasa mecliste kabul edildi. Katedralin beş yıl içinde, Paris’te düzenlenecek 2024 Yaz Olimpiyatları’ndan önce yeniden açılması hedefleniyor.

Kaynak: Le Monde

Kapak fotoğrafı: Stephane de Sakutin / AFP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.