Şehir Hepimizin (473): İstanbul’da öğrenci olmak

İSTANBUL (Medyascope) – İstanbul Hepimizin Girişimi’nin hazırlayıp sunduğu Şehir Hepimizin programında Yağmur Yıldırım’ın konukları, İstanbul Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nden Sabiha Seyhan, Caner Taş ve Gülşah Ergin oldu. Programda, İstanbul’da üniversite öğrencilerinin karşılaştığı barınma ve ulaşım sorunları, gençlerin kent yönetimine katılımı ve hazırlıkları süren “Rehber İstanbul” projesi ele alındı.

İstanbul Hepimizin Girişimi’nin hazırlayıp sunduğu Şehir Hepimizin programında Yağmur Yıldırım, İstanbul Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nden Sabiha Seyhan, Caner Taş ve Gülşah Ergin ile İstanbul’da üniversite öğrencilerinin karşılaştığı sorunları ele aldı.

İstanbul’a üniversite eğitimi için gelen ve üç yıldır KYK yurdunda kalan Sabiha Seyhan, artan kiralar nedeniyle eve çıkamadığını belirterek yaşadığı zorlukları anlattı:

“Ben İstanbul’dan yorulmaya başladım. Çok severek geldim, çok mutluydum. Bölümüm, okulum, her şeyim ile çok mutluydum ama artık o kalabalık ve o insan kitlesi beni yormaya başladı. Aslında çok da gencim yani, bunun olmaması gerekiyor. Fakat galiba İstanbul’da bir genç olmak yordu beni. Ben şu an KYK’da kalıyorum. Üç senedir KYK’dayım. Her sene eve çıkmak istiyorum fakat her sene kiralardan dolayı asla eve çıkamıyoruz.”

Şehir Hepimizin (473): İstanbul’da öğrenci olmak

“Rehber İstanbul” projesi nedir?

Gençlik Meclisi Kültür, Sanat ve Spor Çalışma Grubu yürütücüsü Caner Taş Üniversite öğrencileri için hazırladıkları “Rehber İstanbul” projesini anlattı. Taş, çalışmanın öğrencilerin gündelik yaşamını kolaylaştırmayı amaçladığını belirterek, “Rehberde yalnızca eğitimle ilgili konulara değil, öğrencilerin gündelik yaşamlarını doğrudan ilgilendiren başlıklara da yer verdik. Barınma, ulaşım, beslenme, burs, destekler, sağlık hizmetleri, kütüphaneler, kültür-sanat alanları, spor imkânları ve acil durumda başvurulabilecek yollar, yöntemler ve daha fazlası var” dedi.

Projenin yalnızca kurum ve hizmet bilgilerini içermeyeceğini vurgulayan Taş, şöyle devam etti:

“Burada yalnızca bir kurum ya da hizmet listesi hazırlamak istemedik. Çünkü o çok basit artık. Özellikle Z kuşağı bir nesil için birkaç dakikalık aramayla, yapay zekâya sorduğunuz birkaç şeyle hemen her şeye ulaşabiliyorsunuz. Ama biz bir tık ilerisini düşündük. Yani sadece ulaşmak değil, bu deneyimi nasıl tam anlamıyla yaşayabilirsiniz? İstanbul’u tam anlamıyla nasıl içinizde hissedebilirsiniz? Bununla alakalı bir rehber hazırlamak istedik.”

Gençlik Meclisi gönüllüsü Gülşah Ergin ise İstanbul’da yaşamaktan memnun olduğunu fakat barınma sorununun öğrenciler üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Ben de İstanbul’a sonradan geldim ama ben sanırım bu kaotik kısmını değil, daha fazla İstanbul’un tadını çıkarmaya meyilli bir insan olduğum için hiçbir şekilde bir sorunum yok. İstanbul’dan hatta gitmek bile istemiyorum yani. Gerçekten evim gibi hissettiriyor. Ama tabii ki barınmada zorluk yaşıyoruz. Kiralar almış başını gidiyor. Normalde aile geçindiren birisi için bile zor” diye konuştu. 

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş