Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel Temsilci James Jeffrey: ABD’nin Suriye’deki bir numaralı amacı İran’ı bu ülkeden çıkartmak

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ülkesinin Suriye’deki bir numaralı önceliğinin İran’ın güçlerini ülkeden çıkarmak olduğunu söyledi. Aspen Güvenlik Forumu’nda konuşan Jeffrey, ABD’nin Suriye’de üç temel hedefi olduğunu söyledi:

  • İran’ın “İsrail ve Suudi Arabistan başta olmak üzere, bölge ülkelerine varoluşsal ve birincil tehdit oluşturan” güçlerinin Suriye’den çıkarılması.
  • “Esad’ın kendi halkına karşı oluşturduğu terör örgütü” IŞİD’in kalıcı yenilgisi.
  • Suriye devletinin “siyasi davranışlarını temelden değiştirecek” siyasi bir süreci hayata geçirmek.

Jeffrey, ABD’nin Suriye’de rejim değişikliği hedeflemediğinin yani Beşşar Esad’ı devirmek gibi bir amaç gütmediklerinin altını çizdi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2015 yılında aldğı 2254 no’lu kararı çerçevesinde bir çözümden yana olduklarını söyledi.

Jeffrey Ankara ziyaretinde “güvenli bölge”yi konuşacak

Pazartesi günü Türkiye’ye gelecek olan Jeffrey’e Ankara’daki gündemi de soruldu. Jeffrey Türkiye ile ABD arasında Suriye konusundaki görüşmelerin çerçevesinin çok geniş olduğunu söyledi:  “İdlib’de ortağız, IŞİD ile mücadelede ortağız, Suriye için siyasi çözüm arayışlarında ortağız. Türkiye’nin muhalefetle ilişkileri gayet iyi ve onları BM’de temsil etmeyi önerdi. Bu öneriyi değerlendiriyoruz.”

Jeffrey Ankara ve Vaşington’un Suriye’nin kuzeydoğusunda ise görüş ayrılığı içinde olduğunu belirtti ve sorunu çözmek için güvenli bölge oluşturmaya çalıştıklarını anlattı:

“Türkiye YPG’yi terör örgütü PKK’nın uzantısı olarak görüyor. Biz Suriye’dekileri terör örgütü olarak görmüyoruz, BM’nin belirlediği terör örgütü listesinde de yoklar. Ama Türkiye öyle görüyor ve onlara karşı pek çok kez askeri müdahale tehdidinde bulundular. Biz de Kürt güçlerin gerisine çekileceği, Türkiye’nin de tehdit etmeyeceği bir güvenli bölge yaratmaya çalışıyoruz.”

Moderatörün, “Peki bu çalışmalar nasıl gidiyor?” sorusuna, önce sadece “Gidiyor” demekle yetinen Jeffrey, açması istenince ise şunları söyledi: “Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlıyoruz ama IŞİD Fırat nehri boyunca hâlâ pek çok hücreye sahip ve ABD destekli SDF onlarla mücadele ediyor. Bölgeye Türklerin geldiği, sonra muhtemelen Esad rejiminin geleceği, sonra da Rusya’nın geleceği karmakarışık bir duruma izin veremeyiz. Tam bir keşmekeş olur.”

Jeffrey: İdlib’de Türkiye’nin pozisyonunu destekliyoruz

Ankara’nın Rusya’ya verdiği BM’nin terör örgütleri listesinde yer alan El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir Eş Şam’ı silahsızlandırma ve kontrol altına alma taahhüdünü yerine getiremediğini söyleyen Jeffrey, Rusya’nın da bunu bahane ederek Suriye rejiminin son İdlib operasyonlarını desteklediğini söyledi.  “İdlib’de Türkiye’nin pozisyonunu destekliyoruz” diyen Jeffrey “Türkiye, şimdi burada detaylarını veremiyeceğim pek çok şekilde, İdlib’deki (BM terör örgütü listesinde olmayan) muhalifleri destekliyor” dedi ve ekledi: “Rusya’ya defalarca Hayat Tahrir Eş Şam’ın liderlerini elimine etmek için imkan ve yeteneklerimizden yararlanabileceklerini söyledik. Amaçları gerçekten terörle mücadele etmek olsaydı bizimle daha fazla işbirliği yaparlardı,” dedi.

Geçmişte Ankara ve Bağdat Büyükelçilikleri de yapmış olan deneyimli diplomat, ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki askerlerinin sayısını azar azar azaltmaya devam ettiğini ve yerlerini IŞİD’le mücadele koalisyonunda yer alan Avrupalı müttefiklere bırakmayı planladıklarını kaydetti, ancak moderatörün Fransa ve İngiltere dışında kesinleşen başka ülke var mı sorusuna ise “Pek çok ülkenin taahhüdü var ama henüz resmileşmedi” diyerek yanıt vermedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.