Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Gineli bir akademisyeni öldüren şüpheli Türkiye kökenli çıktı

Fransa’nın Rouen şehrinde 19 Temmuz Cuma günü, Normandie Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Gineli Mamoudou Barry öldürüldü. Polis, soruşturma sonucunda Türkiye kökenli Fransız vatandaşı bir şüpheliye ulaştı.

19 Temmuz Cuma akşamı, Senegal ile Cezayir arasında oynanacak Afrika Uluslar Kupası final maçından önce, eşiyle evine dönmek üzere olan Mamoudou Barry, Canteleu’da bir otobüs durağında sözlü tacize uğradı. Tanıklara göre saldırgan onları işaret etti, oynanacak final maçıyla ilgili ırkçı sözler söyleyip hakaret etti. Barry’nin ailesinin avukatı Jonas Haddad, “Barry, saldırganın sözleri üzerine arabadan indi. Saldırgan bu sırada yumruk ve şişeyle ona vurdu. Müvekkilim bunun üzerine yere düştü ve çok kan kaybetti” dedi. Barry, 20 Temmuz Cumartesi günü kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Geride eşi ve küçük kızını bıraktı.

Mamoudou Barry uğradığı saldırının ardından hayatını kaybetti, zanlı Türkiye kökenli çıktı.

Şüphelinin poliste kaydı var

Polis, cinayetle ilgili olarak, 1990 doğumlu Türkiye kökenli bir Fransız vatandaşının 22 Temmuz sabahı tutuklandığını açıkladı. Gözaltına altına alınan şüpheli, daha sonra psikolojik rahatsızlığı olduğu gerekçesiyle Rouen Hastanesi’ne götürüldü. Rouen’in banliyösü Canteleu’da doğan şüphelinin uyuşturucu nedeniyle polis kaydı olduğu ortaya çıktı. Avukatı aracılığıyla açıklama yapan şüphelinin babası,“Benim oğlum ırkçı değil. Onun ırkçı ve yabancı düşmanı olan bu suçu işleyeceğini bir saniye bile hayal edemiyorum. O şehirde büyüdü, her kökenden birçok arkadaşı var. Oğlum katil değil” dedi.

Irkçı ifadelere öfke

Barry’in ailesinin avukatı Jonas Haddad ise, “Şüphesiz, bu ırkçı bir suç” diye konuştu. Cuma günü, Barry için Normandiya Gineliler Derneği tarafından, çalıştığı Rouen Normandiya Üniversitesi’nde “beyaz yürüyüş” düzenlenecek.  

Fransa’da politikacılar saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı. İçişleri Bakanı Christophe Castaner, pazar günü Twitter üzerinden, “Saldırıyı yapan kişiyi yakalamak için her şeyi faaliyete geçirdik. Adalet bu iğrenç olaya ışık tutacaktır. Kalbim Mamoudou Barry’in yakınları ile birlikte, onların üzüntülerini paylaşıyorum” dedi. Sosyalist Parti Sekreteri Olivier Faure, “Irkçılık ağlatıyor. Bir kadın ve kız çocuğu kederle tükeniyor. Çünkü sevdikleri birinin hayatı bir pislik yüzünden bitti” açıklamasını yaptı.   

Gine Devlet Başkanı Alpha Condé, “Gine Hükümeti’nin Fransız yetkililer tarafından açılan soruşturmadaki gelişmeleri takip ettiğini” söyledi.

Kaynak: Le Monde

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.