Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongresi Türkiye’ye S-400 yüzünden ağır yaptırımlarda, Trump ise Erdoğan’la müzakereyi sürdürmekte ısrarlı

ABD Başkanı Donald Trump’ın dün Beyaz Saray’da basına kapalı yapılan görüşmede Cumhuriyetçi senatörlerin S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye ağır yaptırımlar uygulanması yönündeki taleplerine direndiği bildiriliyor. Hem Washington Post hem de New York Times gazeteleri, Başkan Trump’ın toplantının ana konusu olan Türkiye’ye yaptırımlar meselesine ilgisiz kaldığını ve görüşmede bütçe, göç ve sağlık politikaları gibi Amerikan iç siyasetine ilişkin başka konuların öne çıktığını yazdı. Washington Post’a konuşan Senatör John Hoeven de, “Biz Türkiye’yi nasıl cezalandıracağımızı konuşmayı beklerken, konu Erdoğan ile nasıl müzakere edebileceğimize geldi” değerlendirmesi yaptı.

Beyaz Saray’a göre dünkü toplantıya Senato’daki 53 Cumhuriyetçi senatörden 45’i katıldı. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı James E. Risch’in başkanlığındaki heyette yer alan senatörler, kısa adıyla CAATSA olarak bilinen Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası kapsamındaki yaptırımların tamamının Türkiye’ye uygulanmasını istiyor. Washington Post’a göre, Trump dünkü toplantıda hangi yaptırımları uygulayacağı sorulduğunda, yanıt vermekten kaçınıp konuyu Türkiye ile müzakere etmeye kaydırınca, Senatör Rish ile aralarında tartışma da yaşandı.

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’yi S-400 alımı nedeniyle geçen hafta çarşamba günü F-35 programından çıkarma sürecini resmen başlattı ama Başkan Trump’ın Türkiye’ye karşı ek yaptırım uygulanmasına seçeneğine sıcak bakmadığı biliniyor. Nitekim New York Times gazetesi dünkü toplantıdan yaptırım konusunda bir karar çıkmadığını duyururken, Washington Post da haberi “Türkiye’ye yaptırımlar konusunda Trump ile Cumhuriyetçi senatörler karşıt görüşte” başlığıyla duyurdu. Hafta başında Wall Street Journal, Trump’ın danışmanlarına “Türkiye’ye yaptırım uygulamaktan kaçınmak istediğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu yönde güvence verdiğini” söylediğini yazmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.