Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunus Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi öldü: Ülkede geçiş hükümeti devreye girdi

Tunus Cumhurbaşkanı 93 yaşındaki Beji Caid Essebsi dün hayatını kaybetti. Essebsi Tunus’un 1956 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından bir çok kez bakanlık görevi üstlenmişti. Essebsi, 2014 yılından bu yana cumhurbaşkanı olarak görevini sürdürüyordu. Essebsi’nin ölümü Tunus Cumhurbaşkanlığı tarafından 25 Temmuz Çarşamba günü yayımlanan bir bildiriyle duyuruldu.

Beji Caid Essebsi

Essebsi geçtiğimiz ay bir süredir devam eden çeşitli sağlık sorunları nedeniyle hastaneye yatırılmıştı. Essebsi’nin ölümünün ardından, bir “geçiş hükümeti” kuruldu. Seçimler 15 Eylül’de gerçekleştirilecek. Ülkeyi seçimlere kadar bu geçiş hükümeti yönetecek. Geçiş hükümetinin lideri ise Meclis Başkanı Mohamed Ennaceur oldu. Anayasaya göre, Ennaceur’ın bu görevi 45 ila 90 gün icra etme hakkı bulunuyor.

Mohamed Ennaceur

Essebsi Tunus’ta laik-dindar ayrımında laik kanadı temsil eden bir siyasetçiydi. Ülkeyi uzun zamandır demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin’in düşmesinin ardından, 2014 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Essebsi, cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.

Beji Caid Essebsi kimdir?

26 Kasım 1926’da Tunus’un kuzeyindeki Sidi Bou Said köyünde doğan Essebsi, zengin bir ailenin çocuğuydu. Paris’te hukuk eğitimi gören Essebsi, özellikle 1950’li yıllarda dönemin sömürge karşıtı ve milliyetçi havasından etkilenerek Tunus’un bağımsızlığı için çalıştı. Tunus’un kurucu lideri olan Habib Burgiba çevresinde siyaset yapmaya başlayan Essebsi daha sonra Burgiba’nın Neo-Düstur partisine katıldı. Burgiba’nın sadık bir destekçisiydi.

Habib Burgiba

Tunus’ta avukat olarak görev yapan Essebsi, 1963 yılında İçişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. 1965 yılında İçişleri Bakanı seçildi. 1969 ve 1970 yılları arasında ise Savunma Bakanı olarak görev yaptı. 1970’lerde Burgiba’nın otoriter yönelimleri sonrası, onunla arasına mesafe koyan Essebsi 1970 ve 1971’de Paris’te elçilik yaptı. 1981 ve 1986 yılları arasında hükümete döndü ve Dışişleri Bakanı görevinde bulundu.

Essebsi 1989 ve 1991 yılları arasında Meclis Başkanlığı görevii yürüttü. 2011 yılında Zeynel Abidin’in düşmesinin ardından şubat ayından aralık ayına kadar geçiş hükümetinin başbakanı olarak görev yaptı. 2012 yılında Nidaa Tounes (Tunus’un Çağrısı) partisini kuran Essebsi 2014 yılında cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.