Tunus’ta bir mahkeme, aralarında potansiyel cumhurbaşkanı adaylarının da bulunduğu muhalif isimleri hapse mahkum ederek seçimlere katılmalarını yasakladı. Bu karar, Cumhurbaşkanı Kays Said’in rakiplerini eleme girişimi olarak değerlendiriliyor.

Tunus’ta yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, muhalefete yönelik baskılar endişe verici boyutlara ulaştı. Bir mahkeme kararıyla, dört potansiyel cumhurbaşkanı adayı sekiz ay hapis cezasına çarptırılarak seçimlere katılmaktan men edildi. Bu karar, muhalefetin ve insan hakları gruplarının, mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said’in yeniden seçilmesini garantilemek için keyfi kısıtlamalar ve sindirme taktikleri kullanıldığı yönündeki iddialarını güçlendiriyor.
Mahkeme kararı, tanınmış siyasetçi Abdel Latif Mekki, aktivist Nizar Chaari, Yargıç Mourad Massoudi ve bir diğer aday Adel Dou‘yu kapsıyor. Bu kişiler, oy satın alma suçlamasıyla cezalandırıldı. Ayrıca, Said’in güçlü bir muhalifi olan Abir Moussi de seçim komisyonuna hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Mekki’nin kampanya yöneticisi Ahmed Nafatti, kararı “adil olmayan ve haksız” olarak nitelendirirken, kararın “ciddi bir rakibi yarıştan çıkarmayı amaçladığını” belirtti. Chaari ise kararı “şok edici” olarak tanımladı ve “bir dizi kısıtlamadan sonra bizi yarıştan uzak tutmayı amaçlıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Said, rakiplerine yönelik herhangi bir kısıtlama getirdiğini reddediyor. Adaylık dosyasını sunduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerine potansiyel adaylar için hiçbir kısıtlama yok… bu saçmalık ve yalan” ifadelerini kullandı.
Ancak, en az dört diğer önde gelen potansiyel aday, seçim komisyonunun kayıt için polis kaydı sunmalarını talep ettiğini, fakat İçişleri Bakanlığı’nın bu kayıtları vermeyi reddettiğini bildirdi. Bu adaylar, yetkilileri Tunus’u 2011 devriminden önceki diktatörlük ve göstermelik seçimler dönemine geri döndürmeye çalışmakla suçladı.
2019’da seçilen Said, 2021’de parlamentoyu feshederek kararname ile yönetmeye başlamıştı. Muhalefet bu hamleyi darbe olarak nitelendirmişti. Said, “vatansever olmayanlara” iktidarı devretmeyeceğini söylüyor.
6 Ekim’de yapılacak seçimler öncesinde, muhalefetin büyük bir kısmının liderleri hapiste bulunuyor. Muhalefet partileri, Said hükümetini 2024 seçimlerinde rakiplerine baskı yapmak ve ikinci bir dönem kazanmasının önünü açmak için yargıya baskı uygulamakla suçluyor.
Bu gelişmeler, Tunus’ta demokrasinin geleceği konusundaki endişeleri artırıyor ve uluslararası toplumun dikkatini çekiyor. İnsan hakları örgütleri ve demokratik ülkeler, Tunus’taki siyasi durumu yakından izlemeye devam ediyor ve adil ve özgür seçimlerin yapılması çağrısında bulunuyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.