Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Belediye Başkanları ile söyleşi: Belediyelerde neler yaşanıyor, 1989 örneğine nasıl bakılıyor, yeni dönem nasıl görülüyor?

CHP Belediye Başkanları Çalıştayı’na katılan İzmir, Adana, Mersin Belediye Başkanları Tunç Soyer, Zeydan Karalar, Vahap Seçer ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile belediyelerin yaşadıkları sıkıntılara ve yeni döneme dair konuştuk.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “İyi bir tabloyla karşılaşmadık tabii ki. Gelir gider dengesi olağanüstü bozulmuş, çalışamaz, hizmet üretemez, çalışanların parasını ödeyemez hale gelmiş. Bunlarla uğraşıyoruz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de Karalar ile aynı sıkıntılara değinerek “Mali ve idari sorunlarla karşı karşıya kaldık, beklenen bir durumdu. Süratle yenilikler geliştirmeye çaba gösteriyoruz. Mersin özelinde belediye meclisinde de çoğunluğumuz olmadığı için başkan olarak borçlanma yetkisi alma konusunda sıkıntılar yaşadık. Umarım bundan sonraki süreçte aşarız” diye konuştu.

Soyer: “Dip dalgası olduğunu düşünüyorum”

“31 Mart yerel seçimleri sonrası siyaset dilinin değiştiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna Karalar, “Uzun bir süredir yeni bir siyaset diline ihtiyaç var diyorduk. Ülke kavga dilinden bıkmıştı, ülke artık huzur ve barış istiyordu. CHP bunu kazandırdı” derken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuya dair “Partinin yeni bir format bulduğunu ve uyguladığını görüyoruz ve son derece değerli. Başkanlar çok daha interaktif ve eşitler arası bir diyalogla konumlandırılmışlar. Ben bu yeni durumun dip dalgası olduğunu düşünüyorum. Uzun yıllardır ilk defa aşağıdan yukarı bir siyaset dilinin dillendirilmesi anlamına geliyor” açıklamasını yaptı.

1989 örneğine nasıl bakılıyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’a, 1989 seçimlerinde SHP’nin kazandığı başarının ardından bu illeri kaybettiğini ve Kılıçdaroğlu’nun “1989’daki tuzağa düşmeyeceğiz” sözünü hatırlattık. Torun, “O dönemki uygulamalarda belli eksiklikler olmuş olabilir. Biz karşılıklı eşgüdüm içerisinde katkı sunmaya çalışarak, eksiklikleri dile getirerek, daha iyi hizmet veren belediyeleri ortaya koyacağız” diye cevap verirken, Zeydan Karalar “Hep söylenir ya, CHP iktidarı yerel yönetimler sayesinde gitti, mevcut siyasal iktidar da yerel yönetimlerdeki başarısıyla geldi. Şimdi bu dönemdeki yerel yönetimlerin tamamı başarılı olacak ve CHP’yi de iktidara taşıyacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.